Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ungern tävlade med
Ungern tävlade med "Az én apám" i Eurovision 2019. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ungern nobbar Eurovision song contest: "för homosexuellt"

Ungern ställer inte upp i Eurovison song contest 2020. Enligt källor till tidningen The Guardian är anledningen att tävlingen anses "för homosexuell".

Det är källor hos den statliga ungerska televisionen MTVA som säger till brittiska The Guardian att det är Eurovision kopplingar till hbtq-kulturen som gör att man valt att ställa sig utanför tävlingen nästa år.

Det har inte kommit något officiellt uttalande i frågan, men enligt The Guardian tar de anställda på MTVA "det för givet" att tävlingen inte tolereras på grund av Orban-styrets syn på homosexualitet.

"En armada av homosexualitet",

Man har tidigare bland annat motsatt sig samkönad adoption och en minister har uppmanat till bojkott av Coca Cola efter en reklamfilm med ett homosexuellt par.

Regeringstrogne TV-profilen András Bencsik hyllar beslutet att inte vara med i Eurovision: "Jag välkomnar beslutet, inte minst ur ett hälsoperspektiv, Eurovision har utvecklats till en flottilj av homosexualitet", säger han.

Från MTVA har det bara kommit en skriftlig kommentar där man kort konstaterar att man "vill ägna sig åt att lyfta fram ungersk musik på nationell nivå".

Eurovision song contest 2020 går av stapeln i Rotterdam, Holland.

LÄS MER: Återvinning temat när Mellon kommer till Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.