Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest. Bilden är från ett annat års upplaga av tävlingen. Arkivbild.
Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest. Bilden är från ett annat års upplaga av tävlingen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest

Den ukrainska sångerskan Alina Pash hoppar av Eurovision Song Contest, meddelar hon på sociala medier. Beskedet kommer efter att hennes bidrag stoppats i tävlingen då hon anklagats för att illegalt besökt Krim 2015.

Pash vann den ukrainska motsvarigheten till Melodifestivalen i helgen, och skulle alltså ha representerat Ukraina i Italien i maj. Men den ukrainska public service-kanalen UA:PBC hade redan innan vinsten inlett en förundersökning kring det illegala besöket, och Pash har presenterat motbevis. Nu drar hon sig dock alltså ur ESC.

"Jag vill inte vara en del av den här smutsiga historien längre. Det är med tungt hjärta som jag drar tillbaka min representation av Ukraina i Eurovision Song Contest", skriver hon på Instagram.

ESC:s hemsida nämns inget om orsaken till avhoppet. Där konstateras kort att det är ett resultat av en överenskommelse mellan UA:PBC och Alina Pash.

Krimfrågan är kontroversiell i Ukraina och 2017 fick inte Rysslands representant Julia Samoilova tävla i ESC, som det året anordnades i Ukrainas huvudstad Kiev, eftersom hon tidigare hade uppträtt på en konsert på Krim.