Drygt 40 000 kronor har samlats in till kulturscenen ”Hjärtat” på Ringön

På bara ett par dagar har drygt 40 000 kronor samlats in till stöd för den nedbrunna kulturscenen ”Hjärtat” på Ringön.
– Det känns superfint och fantastiskt att folk engagerar sig så, säger Johan ”Red Top” Larsson, en av personerna bakom stans nya livescen.

ANNONS

När GP:s reporter i början av veckan gick runt bland ruinerna på Ringön fanns ingenting kvar av den stora industrilokalen på Järnmalmsgatan. Av lokalen som alldeles nyss hade inrymt konstnärsateljéer, affärsverksamhet och musiktidningen Gaffas nya redaktion återstod endast pyrande rester. Allt annat hade slukats i elden.

LÄS MER:Bygg ett kulturpalats i ruinerna på Ringön!

Även den nya kultur- och livescenen ”Hjärtat” som Pusterviksgrundaren och konsertprofilen Johan ”Red Top” Larsson höll på att dra igång tillsammans med kollegan Thomas Johansson, var jämnad med marken.

Det fick Mattias Nilsson och Louise Hammar, som bland annat driver skivbolaget Kning Disk och har en lokal alldeles i närheten av den eldhärjade fastigheten, att reagera. Med rubriken ”Rädda Hjärtat på Ringön” skrev de en uppmärksammad Facebookpost.

ANNONS

Kning Disk vill stödja ”Hjärtats” arbete

”Göteborg har förlorat Hjärtat, en fantastisk och nödvändig livescen, redan innan det hann börja slå. Allt brann ner i den stora branden här på Ringön innan den ens hade hunnit öppna och ta emot publik. Nu måste vi hjälpa Thomas Johansson och Johan ’Red Top’ Larsson att bygga upp klubben igen i ny lokal på Ringön”,

LÄS MER:Räddningstjänsten ovetandes om de brandfarliga varorna

Målet med deras stödkampanj är att samla in 350 000 kronor som en grundplåt för Red Top och Thomas Johansson att kunna starta om sin kulturscen, och på bara ett par dagar hade de samlat in 43 557 kronor.

– Vi stödjer verkligen ”Hjärtats” arbete och vill hjälpa till så gott vi kan. Vi lever i en stad där de viktiga livescenerna försvinner en efter en på grund av höga hyror och en pandemi. I det läget stod ”Hjärtat” för något nytt och som jag tror gladde många människor även om de inte hade gått ut med sina planer för scenen ännu, säger Louise Hammar på Kning Disk.

Deras insamling pågår fram till den 25 april och enligt Louise Hammar är det en väldigt blandad samling människor som nu har skänkt allt från symboliska belopp till rejäla summor.

LÄS MER:Området på Ringön spärras av efter storbranden

– Vi har fått väldigt fin support och uppslutningen är stor från alla möjliga göteborgare, säger hon.

ANNONS

Red Top: ”Superfint och fantastiskt att folk engagerar sig”

När GP når Johan ”Red Top” Larsson känner han till insamlingen på Facebook och låter lite rörd på rösten när han förstår att summan är uppe i drygt 40 000 kronor.

– Det känns superfint och fantastiskt att folk engagerar sig och vill stödja en sådan här sak. Det värmer verkligen. Men samtidigt känns det ... jag vet inte, lite ångestframkallande.

På vilket sätt?

– Jag är inte van vid insamlingar och är inte skapt på det viset. Det känns problematiskt att ta emot pengar på det sättet, så är det bara. Men självklart är det roligt om folk tycker att staden behöver en musikscen som ”Hjärtat”, som var tänkt att ta in kanske 150 personer, det var ju därför jag och Thomas drog igång den här satsningen.

LÄS MER:Ägaren om chockbeskedet i natt – blev uppringd av polisen

Vad som händer nu och hur de ska gå vidare med ”Hjärtat” är inte klart. Att avvakta till den nedbrunna lokalen på Järnmalmsgatan eventuellt byggts upp igen är inget alternativ, inget vet ju när eller hur det kommer att ske, snarare söker Johan ”Red Top” Larsson och Thomas Johansson efter en ny lokal med liknande förutsättningar på Ringön.

”Jag har verkligen jättesvårt för att ta emot hjälp”

För en ny kulturscen kommer det att bli. ”Hjärtat” ska fortsätta slå men i en annan kropp, som Red Top uttrycker det, och då lär de insamlade pengarna komma väl till pass. Även om han som sagt har svårt att ta emot den typen av hjälp.

ANNONS

– Jag har verkligen jättesvårt för att ta emot hjälp och skulle aldrig någonsin ha dragit igång en sådan här insamling själv, men det är häftigt och fint att folk som jag känner har gjort det.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS