Området på Ringön spärras av efter storbranden

Natten till lördagen bröt en stor brand ut i en industrilokal på Hisingen. Branden är släckt men det pyr fortfarande ur rasmassorna och personal är på plats för att spärra av området.
– Det ska ju helst svalna först innan man kan göra en teknisk undersökning och tills den kan göras kommer det att vara avstängt, säger Johan Larsson som är gruppchef för polisen på Hisingen.

ANNONS
|

I massorna från den tidigare lagerlokalen där flera företag huserade pyr det fortfarande även om stora delar av det som har brunnit forslats bort. Polisen uppger att händelsen kommer att utredas som misstänkt mordbrand.

– Det handlar främst om att det är en så stor omfattning på branden så vi vill utreda det här ordentligt. Det är också ett ganska högt värde på det som har brunnit.

LÄS MER: Branden avtar – släckningen fortsätter hela natten

LÄS MER: Branden väckte Wikmans – när himlen över båten lyste rött

Micke Olsson som är larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten säger att de har avslutat sina insatser på platsen.

ANNONS

– Men vi gör stickprovskontroller med jämna mellanrum då vi åker förbi för att ha en översikt av läget. Sotpartiklar kan sprida sig till byggnader i närheten men det är ingenting som kan börja brinna igen.

Alla stora byggnadsdelar bortforslade

Han säger att miljöpåverkan av den luft som sprids från området inte längre är så stor.

– Det finns i princip ingenting kvar där, alla stora byggnadsdelar är bortforslade. Det är inte så farligt att andas in luften där längre, så pass mycket ryker det inte. Om man inte ställer sig mitt i det och sparkar i det kanske, men det är ju avspärrat.

Under morgondagen kommer vi inte att fortsätta med stickprovskontrollerna. De kommer att avslutas under kvällen eller tidigt i morgon men jag vet inte riktigt när ännu.

Brinnande tjära och olja gjorde släckningsarbetet problematiskt.

– Det är väldigt brandfarligt och därför kunde vi inte släcka utan fick avgränsa branden och vänta tills det hade brunnit ner.

Brandplatsen har ännu inte svalnat men beräknas göra det inom kort.

– Det är klart att det är lite varmt här och där. Det är också därför ingen ska in där och rota. Under morgondagen kommer vi inte att fortsätta med stickprovskontroller. Det kommer att avslutas under kvällen eller tidigt i morgon.

Säkrar området från obehöriga

Säkerhetsåtgärder fick också vidtas för att miljöfarliga ämnen inte skulle spridas till älvvattnet.

– Vi tätade brunnar och la remsor vid älven så att det inte skulle spridas där. Ligger ett släckningsområde såhär vid vattnet så är det vanligt att man gör så.

ANNONS

Marcus Johansson, Isabella Högberg och Matilda Rosqvist arbetar på saneringsbolaget Ocab och är på plats för att sanera området.

– Det gick inte att rädda fastigheten så vårt uppdrag är att säkra platsen från att obehöriga tar sig in, säger Marcus Johansson.

Området kommer att hållas under bevakning och det är ännu oklart hur länge man kommer att behöva arbeta på platsen. Efterbevakningen består också i att undersöka fastigheter som har drabbats.

– Det var inte supermiljövänliga saker som brann. Det var bland annat olja och tjära så det är inte så bra att andas in direkt.

ANNONS