Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i Kina i snart åtta år.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i Kina i snart åtta år. Bild: Anders Wiklund/TT

Kurdo Baksi: Döp en spårvagn efter Gui Minhai

Göteborg bör visa sitt stöd för den fängslade göteborgaren Gui Minhai och hans kamp för det fria ordet. Det skriver Kurdo Baksi, med anledning av ett panelsamtal på Bokmässan i dag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Idag inleds den årliga Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Bokmässan är en hyllning till kulturen och litteraturen samt ett Mecka för det fria ordet. Men de två viktigaste inbjudna svenska gästerna tillåts inte komma till Bokmässan i år heller. Jag tänker såklart på göteborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai. Sedan lång tid finns stolar reserverade för dessa publicister som betalar ett högt pris för det fria ordet.

Båda har frihetsberövats bara för att de har använt sin yttrandefrihet. Båda nekas kontakt med omvärlden bara för att de är yttrandefrihetskämpar. De sitter i fängelse för att ha ägnat sig åt oberoende förlagsverksamhet eller kvalificerad journalistik. Dawit Isaak har suttit i en fängelsecell i Eritrea i 22 år medan Gui Minhai har hållits fängslad någonstans i Kina i snart åtta år.

ANNONS

En av de viktigaste scenerna på Bokmässan är döpt till Yttrandefrihetstorget där jag i dag modererar samtalet ”Vem ska rädda Gui Minhai?”. Johan Hilton, kulturchef på Göteborgs-Posten och Karin Olsson, biträdande chefredaktör på Expressen ska försöka svara på denna fråga men också beskriva situationen för det alltmer hotade ordet i vår samtid.

Varje gång jag är i Göteborg påminns jag om hur många gånger staden har svikit sin son.

Jag tänker ofta på den femtionioårige Gui Minhai. Hur har han det i sin fängelsecell. Är han fortfarande exponerad för en tänd lampa dygnet runt? Får han tillräckligt med mat och vatten? Får han läsa böcker? Får han skriva? Och varje gång jag är i Göteborg påminns jag om hur många gånger staden har svikit sin son. Fortfarande har ingen spårvagn döpts efter honom. Ostindiefararen Götheborg seglade ifjol mot Shanghai som har partnerskapsavtal, så kallat systerstadsavtal just med Göteborg.

Dessutom vägrar Göteborgs kommun gång på gång att döpa Grönsakstorget, där Kinas konsulat ligger, till Gui Minhais Torg.

Nej! Göteborg, en stad som en gång i tiden var känd för sin starka solidaritet för utsatta, rättslösa, röstlösa och förtryckta människor runt om i världen, bryr sig inte ens om sina egna invånare som kämpar för det fria ordet.

Det är hög tid att någon upplyser makthavarna i Göteborg om att ingen av oss är fri så länge en enda människa är ofri!

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Sveket mot kvinnorna i Iran kommer att förfölja oss

LÄS MER:Gör Dawit Isaak och Gui Minhai till ledamöter av Svenska Akademien!

LÄS MER:Från Göteborg till hemligt kinesiskt fängelse

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS