Allt du behöver veta om rapparen Bad Bunny

Överallt syns sammanfattningar över den mest streamade musiken 2020. I Sverige är Victor Leksell i topp, men globalt är det en artist från Puerto Rico som krossat allt motstånd. Men vem är egentligen världens just nu största artist: rapparen Bad Bunny?

ANNONS

Året är nästan över och sociala medier fylls av listor på 2020s mest streamade musik när Spotify summerar årets trender. I Sverige ligger Göteborgs egna Victor Leksell i topp, vars låt ”Svag” inte bara är mest streamad i landet någonsin utan även i Norge i år.

LÄS MER:Svenskt dominerar i Spotifys sammanfattning

Men globalt är det rapparen Bad Bunny från Puerto Rico som toppar alla listor med över 8,3 miljarder streams. Hans album ”YHLQMDLG” är även det mest streamade albumet globalt i år. Men vem är han egentligen?

Bad Bunny kommer från Puerto Rico

Benito Antonio Martínez Ocasio föddes 1995 i Vega Baja, Puerto Rico. Hans pappa var lastbilschaufför och hans mamma lärare och han växte upp i ett hem med mycket musik. Bad Bunny har sagt i intervjuer att han ville bli musiker redan som liten, han sjöng i kyrkokör och var ett stort fan av artister som Daddy Yankee, Hector Lavoe och Mark Anthony.

ANNONS

LÄS MER:Världsstjärnan gör doftljus – av sin egen kroppslukt

En dag tvingades Benito att bära en kanindräkt i skolan och fotograferades i den när han såg arg ut. Där ur kom artistnamnet Bad Bunny. Hans musik är en blandning av genrer som soul, pop och R&B, latin, trap, reaeggaton och hiphop.

Samarbetat med Nicki Minaj och Cardi B

Bad Bunny släppte sin första musik på Soundcloud 2016, samtidigt som han jobbade med att packa varor i en mataffär. DJ:n Luian upptäckte honom och signade honom till sitt skivbolag ”Mambo Kingz” och karriären tog snabbt fart. Bad Bunnys genombrott kom med singeln Soy Peor", vars video fick 330 miljoner tittningar på Youtube. Nu fick flera amerikanska världsstjärnor upp ögonen för honom.

2017 kom låten ”Krippy Kush", som den amerikanska rapparen Nicki Minaj snart gjorde en remix av. I maj 2018 släppte en annan världsstjärna, rapparen Cardi B, en låt i samarbete med Bad Bunny och den colombianska sångaren och producenten J Balvin. ”I like it” blev nummer ett på Billboard hot 100. Därefter gjorde Bad Bunny flera samarbeten med artister som Drake och Jennifer Lopez.

Uppträdde på Super Bowl

Bad Bunnys debutalbum ”X 100pre” släpptes 2018 och blandas en mängd olika musikgenrer som pop, punk, 80-talsrock, trap och hiphop. Albumet hyllades både i och utanför Sydamerika. 2019 släppte Bad Bunny ett album tillsammans med colombianska J Bavin och spelade bland annat på festivalen Coachellas största scen. Sommaren 2021 är han bokad till festivalen Big slap i Malmö.

ANNONS

LÄS MER:Intervju med Henrik Burman om ”Yung Lean: In my head”

Under 2020 blev Bad Bunny ett stort namn på riktigt i USA, efter att ha uppträtt på Super Bowl tillsammans med Shakira och Jennifer Lopez. I februari kom hans album ”YHLQMDLG”, titeln är en förkortning av "Yo Hago Lo Que Me Da La Gana", spanska för ”Jag gör vad jag vill”. ”YHLQMDLG” hyllades bland kritikerna och är det mest streamade på Spotify globalt i år.

Har synts i ”Narcos” och Playboy

Bortsett från musiken har Bad Bunny synts i en biroll i tv-serien ”Narcos: Mexico”, vars premiär skjutits upp på grund av pandemin. I somras var han också den första mannen någonsin att pryda framsidan av Playboy magazine, bortsett från Hugh Hefner själv.

LÄS MER:Bad Bunny tyngsta vinnaren på Spotifygala

Bad Bunny är känd för sin klädstil, där han leker med och utmanar könsnormer. Hans välmanikyrerade, lackerade färgglada naglar syns ofta på hans sociala medier och i rapparens musikvideor.

Politiskt engagerad

Under 2019 avbröt Bad Bunny sin Europaturné för att resa hem till Puerto Rico för att protestera mot guvernören Ricardo Rosselló, som hamnade i blåsväder efter att en hemlig gruppchatt läkt ut där han hånade kvinnor, homosexuella och dödsoffer från orkanen Maria. Bad Bunny släppte protestsången "Afilando los cuchillos", alltså ”Att slipa knivarna” under demonstrationerna mot guvernören, som senare tvingades avgå. Låten lyssnades på 2,5 miljoner gånger på en dag.

ANNONS

I mars 2020 släppte Bad Bunny en musikvideo till låten ”Yo Perreo Sola", där han uppträder i drag. I videon fördömer artisten sexuella trakasserier och låten är inspirerad av den feministiska rörelsen i Puerto Rico. Bad Bunny har också lånat ut sin låt "Pero Ya No” till en reklam för Joe Bidens presidentkampanj.

Under ett framträdande på ”The Tonight Show med Jimmy Fallon” i februari 2020 uppmärksammade Bad Bunny mordet på transpersonen Alexa Negrón Luciano i Puerto Rico. Den öppet homosexuella sångare Ricky Martin har sagt att Bad Bunny "har blivit en ikon för det latinska queer-samhället" på grund av hans uttalade stöd av homosexuella och transpersoner såväl som hans omfamning av dragkultur.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS