Dree Low är den mest spelade artisten på svenska Spotify 2020. Arkivbild.
Dree Low är den mest spelade artisten på svenska Spotify 2020. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Svenskt dominerar i Spotifys sammanfattning

Åtta av tio på listan över de mest spelade artisterna på Spotify i Sverige i år är svenska. Victor Leksells låt "Svag" har också slagit rekordet för flest strömningar av en svensk låt någonsin.

ANNONS
|

– Den var faktiskt även årets låt i Norge, säger Iman Hazheer, musikredaktör på Spotify.

Det syns på strömningstjänstens listor att svenska lyssnare föredrar att lyssna på musik på svenska. Mest strömmade artist i Sverige i år är rapparen Dree Low, som släppt albumen "Flawless 2" och "Tunnelseende".

På andra plats kommer Victor Leksell och på tredje plats Einár, följt av The Weeknd och Yasin. Bara en av artisterna på topp fem på svenska Spotify är alltså inte svensk, men The Weeknds stora hit "Blinding lights" är samtidigt skriven av svenskar.

– Max Martin och Oscar Holter är två av låtskrivarna. Det är ju också en trend vi ser, att Sverige och Norden fortsätter att exportera musik till världen, säger Iman Hazheer.

ANNONS

Lyssningen har ändrats

I mars slog coronapandemin till mot Europa och det har förändrat lyssningsvanorna för människor. På Spotify märker man det främst genom att tidpunkterna för när människor lyssnar på musik har ändrats.

– Det har inte varit samma toppar morgon och eftermiddag när folk pendlar till jobbet. Många har förmodligen inte haft samma vanor där de jobbar dagtid måndag till fredag och sedan lyssnar på musik på helgen. Det kan vi även se genom att "Babblarnas vaggvisa" tagit sig in på listan som den femte mest strömmade låten. Kanske har familjer umgåtts mer hemma och man har behövt något sövande för att kunna jobba undan lite, säger Iman Hazheer.

Mer nyhetspoddar

En annan aktuell världshändelse har varit Black Lives Matter-rörelsen, som givit eko även i Sverige och gjort avtryck på det svenska poddlyssnandet. Podden "Raseriet" av Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby har fått fler lyssnare, säger Spotifys podcastredaktör Paulo Saka.

– Väldigt många poddare tog sig an ämnet på olika sätt. Just "Raseriet" syntes mycket i media i samband med protesterna och förklarade varför man pratar om Black Lives Matter. Överlag har människor lyssnat mer på nyhetspoddar och vetenskapspoddar. Sedan har även vardagspoddarna, som ger en tillflykt från omvärlden, varit populära, samtidigt som genren komedi har växt sig större, säger han.

ANNONS

Ann Edliden/TT

1. Dree Low

2. Victor Leksell

3. Einár

4. The Weeknd

5. Yasin

6. Hov1

7. Kygo

8. Avicii

9. Miss Li

10. Molly Sandén

Miss Li

Molly Sandén

Veronica Maggio

Billie Eilish

Miriam Bryant

Astrid Lindgren

Laleh

Ariana Grande

Ava Max

Zara Larsson

“Svag” -- Victor Leksell

“Blinding lights” -- The Weeknd

“Komplicerad” – Miss Li

“Lev nu dö sen” – Miss Li

“Babblarnas vaggvisa” -- Babblarna

“Dance monkey” – Tones And I

“En säng av rosor” -- Darin

“Roses – Imanbek remix” – SAINt JHN

“Rockstar” -- DaBaby featuring Roddy Ricch

“Savage Love (Laxed - Siren beat)” – Jason Derulo and Jawsh 685

"P3 Dokumentär"

"Sommar & Vinter i P1"

"Dagens brott""

"Rättegångspodden"

"Sekter"

"Mellan himmel och jord"

"Sweet but psycho"

"Framgångspodden"

"Mytologier"

"Gynning & Berg – Hittar sig själva"

ANNONS