Vass, korrekt och lättillgänglig journalistik är bästa sättet att bemöta den ryska propagandan. Det skriver Aftonbladets Martin Schori i ett svar på Hynek Pallas krönika härom dagen.
Vass, korrekt och lättillgänglig journalistik är bästa sättet att bemöta den ryska propagandan. Det skriver Aftonbladets Martin Schori i ett svar på Hynek Pallas krönika härom dagen. Bild: Michael Probst

Martin Schori: Öppen journalistik krävs för att bemöta nättrollen

Censur är fel sätt att bekämpa desinformation och propaganda. Det krävs öppen, lättillgänglig journalistik på publikens villkor. Det skriver Aftonbladets Martin Schori.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det stämmer att den ryska propagandan är en del av landets krigföring, som Hynek Pallas skriver i GP (14/3). Det är något jag själv skrivit om vid ett flertal tillfällen. Men jag är ändå skeptisk till om censur, vilket det ju faktiskt handlar om denna gång, är rätt metod för att bekämpa den. Den skepsisen delas av inte bara Nils Funcke, som Hynek Pallas nämner, utan även av ledande propaganda-experter på exempelvis Försvarshögskolan.

Hynek Pallas nämner att Nyheter Idag är en aktör som deltar eller i alla fall kopplas till den ryska krigsföringen, är förslaget här att förbjuda även dem?

ANNONS

USA-valet 2016 präglades av desinformation från ryska trollfabriker. Plötsligt var kampen mot så kallade “falska nyheter” högt uppe på agendan. En rad motmedel lanserades, framför allt faktagranskningar. De var ineffektiva, om inte kontraproduktiva. Och även om vi inte såg en våg av “fake news” i det svenska valet två år senare bidrog “alternativmedier” till att påverka narrativet om Sverige. Här ligger ett stort ansvar på alla som deltar i samhällsdebatten för att inte låta det ske.

Vi måste göra vass, korrekt och lättillgänglig journalistik på publikens villkor.

Journalistik kan vara ett av våra viktigaste metoder för att bekämpa propaganda, men inte, som Hynek Pallas klokt antyder, om det enbart sker i form av långa artiklar bakom betalväggar på kultursidorna.

Vi måste göra vass, korrekt och lättillgänglig journalistik på publikens villkor. Alltför länge har medierna envist försökt att tvinga publiken att ta del av vårt material i kanaler vi vill, och under förutsättningar som vi känner oss bekväma med (eller tjänar mest pengar på).

Som tur är håller detta på att ändras. Aftonbladet lanserade till exempel en satsning på Tiktok för ett par veckor sedan, och sedan dess har hundratusentals om inte miljontals unga ögon fått ta del av våra utrikesexperters analyser, på deras villkor. Flera medier satsar också mer på livejournalistik och dialog med läsarna på sina egna sajter, som ofta ligger gratis och utanför betalväggarna. Det är vägen framåt, tror jag. Inte censur.

ANNONS

FOTNOT: Artikelförfattaren Martin Schori är biträdande redaktionschef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Flex texter om Ryssland:

LÄS MER:Sluta vara naiva – rysk propaganda är ett vapen

LÄS MER:Protestkuppen i statlig rysk tv är ofattbart modig

LÄS MER:Vad händer när Ukraina utplånas som egen nation?

LÄS MER:Spotify rekryterar till kontor i Moskva – mitt under brinnande krig

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS