Konstverk vid vagnhallen Majorna revs av kommunen

Stora trämonument där det står ”Får drömmar plats i Gbg?” har dykt upp runt om i Göteborg. Förra veckan rev trafikkontoret ett av monumenten, men 20 personer samlades direkt och byggde ett nytt på samma plats.
– Då får kanske inte drömmar plats i Göteborg, säger konstnären Sebastian Rudolph Jensen.

ANNONS
|

På torsdagsmorgonen revs ett av de minnesmonument för Göteborgs hotade kulturmiljöer som satts upp runt om i staden. Monumentet, som stod vid vagnhallen Majorna, ska ha plockats ner av ett privat byggföretag på uppdrag av trafikkontoret. En bekant till konstnären Sebastian Rudolph Jensen som såg det hela sprang ut och räddade en oljemålning. Resten forslades bort.

Efter kommunens ingripande konstaterar Rudolph Jensen att kommunen själva svarat nej på frågan som står på monumentet: ”Får drömmar plats i Gbg?”.

– Det är väldigt talande. Därför blev det också symboliskt att vi byggde upp ett nytt verk på samma plats. Vi gör ett nytt försök, vi ger inte upp, säger Sebastian Rudolph Jensen.

ANNONS

Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret bekräftar att det var kommunen som rev monumentet. Han vill inte kommentera huruvida drömmar får plats i staden.

– Det handlade om säkerheten. Masten som monumentet var uppsatt på bär kontaktledningar, de skulle kunna trilla ner. Spårvagnsspåret går precis intill, jag måste se till att spårvagnarna kan gå, säger Stefan Risedahl.

Kommer det nya konstverket som satts upp på samma plats också att rivas?

– Ja, men det handlar bara om säkerheten.

Minnesmonumentet som byggdes upp intill Kommersen, som är på väg att rivas.
Minnesmonumentet som byggdes upp intill Kommersen, som är på väg att rivas. Bild: Maria Steén

Uppmärksammar hotade kulturmiljöer

Det var konstnärerna Sebastian Rudolph Jensen och Hannes Ödman Kaminsky som reste det första monumentet vid de rivningshotade kulturmiljöerna vid Drömmarnas kaj. Sedan byggde Sebastian tillsammans med flera andra konstnärer ett annat verk under vad som kallades en begravningsritual, vid Kommersen som redan har rivits. Nu finns totalt fyra monument på olika platser.

Monumenten består till största del av träskyltar där det står RIP kommersen, RIP Truckstop Alaska och andra kulturmiljöer som har lagts ned eller är hotade. Sedan har andra konstnärer lagt till sina konstverk, till exempel en målning eller en stol.

– Det är en fråga om yttrandefrihet och ett uttryck för en gemensam känsla.

20 personer samlades för att bygga upp nytt monument

På lördagen byggde Sebastian tillsammans med en grupp andra upp ett nytt konstverk på samma plats.

ANNONS

– Vi gjorde om samma process. Jag sa att jag skulle vara där klockan tre på lördag. Så dök det upp människor som frågade vad vi höll på med och ville hjälpa till. Det var konstnärer som donerade konstverk , andra som donerade brädor och så byggde vi upp ett nytt verk under en ritual som avslutades med ett performance av artisten John Bullfrost. Det är en hyllning till fria kulturyttringar.

Han berättar att han fått många positiva reaktioner på monumenten.

– Många hör av sig och vill hjälpa till, det finns något relevant över monumenten, en gemensam känsla. Vi har planerat att bygga upp fler.

LÄS MER:Vad vill ni att Göteborg ska vara?

LÄS MER:Drömmarnas kaj hotas när kulturmiljöer rivs

LÄS MER:Därför står det ett minnesmonument utanför Kommersen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS