Därför står det ett minnesmonument utanför Kommersen

Ett minnesmonument har dykt upp utanför den färgstarka byggnaden Kommersen, som just nu är i färd att rivas. Sebastian Rudolph Jensen tog initiativ till verket som restes under en ”begravningsritual” på midsommardagen.
– Jag tycker att det är en sorg att Kommersen försvinner, säger han.

ANNONS

”Får drömmar plats i Gbg?”

Frågan står skriven på båda de monument som den Göteborgsbaserade konstnären Sebastian Rudolph Jensen ställt upp den senaste tiden. Först tillsammans med Hannes Ödman Kaminsky vid de hotade kulturmiljöerna vid Drömmarnas kaj, och nu senast i helgen vid Kommersen som håller på att rivas. Den här gången bjöd han in andra att hjälpa till.

– Jag hade alla skyltarna i min lägenhet och så skrev jag bara på Facebook att ”jag kommer vara vid Kommersen och göra en begravningsritual, kom gärna och skapa med mig”. Jag visste inte om någon skulle komma men vi blev 15 personer som hjälpte till att resa det. Vi hade en operasångerska där också och en massa gul rök, det blev som en kollektiv process. Det var otroligt vackert, säger Sebastian Rudolph Jensen.

ANNONS

Består delvis av rivningsmaterial

Verket måste vara nära fem meter högt, menar han, och det består av både trä och annat material. En del är rivningsrester från Kommersen.

– Det blev lite symboliskt, en del av Kommersens kropp skulle upp på monumentet. Vi lyckades få tag i lite restplankor och ett jättefint 5000 bitars-pussel som föreställer Jesus-statyn i Rio de Janeiro, som vi satte upp som en krona på allt.

På de olika skyltarna står förkortningen ”RIP” följt av olika hotade eller nedlagda kulturella platser i Göteborg, som Drömmarnas kaj, Konstepidemin och Truckstop Alaska.

– Verket gestaltar en upplevelse som jag har som konstnär, och som göteborgare. Vad händer med våra alternativa platser? Vad har hänt och vad kommer att hända? Det är ett verk som gestaltar dåtid, nutid och framtid för kulturyttringar i Göteborg.

Ville bevara byggnaden

Han hade gärna sett att Kommersen fick stå kvar, bland all glas, betong och metall. Att byggnaden var i dåligt skick ger han inte mycket för.

– Människan har lyckats åstadkomma helt galna saker, vi har rest till månen och gjort hjärttransplantationer. Om viljan hade funnits hade vi nog klarat av att bevara den här byggnaden också. Jag tänker att det hade varit coolt och jag tror också att andra hade tyckt det. Det hade varit något att vara stolta över, en orörd oas bland allt det kontrollerade.

ANNONS

Vad säger du, får drömmar plats i Göteborg?

– Nja. Jag vet inte, det är väl mer en fråga liksom. Det är det, konst kan vara ett effektivt sätt att binda ihop en kollektiv känsla med en fråga. Jag är orolig, jag undrar. Får jag plats i ett framtida Göteborg? Inte bara som kulturutövare utan som människa. Det känns lite som att vi är på väg in i en väldigt homogen verklighet, jag vet inte om det är så, men det är en oro som verket uttrycker.

Sebastian Rudolph Jensen säger att verket kanske kommer fortsätta utvecklas och poppa upp på fler ställen i staden framöver. Monumentet bredvid Kommersen har redan börjat växa sig större.

– Jag är nere och tittar till det då och då. Nu hade någon lagt till en annan målning och en stol till exempel. Det är fint att det lever.

LÄS MER:Nu rivs loppmarknaden Kommersen

LÄS MER:Sista dagen på Kommersen –”En epok som går i graven”

LÄS MER:Drömmarnas kaj hotas när kulturmiljöer rivs

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS