"Jag har inga planer på att återvända till Akademien"

GP:s kulturchef Björn Werner möter Peter Englund på Bokmässan.

ANNONS
|

Peter Englund berättade för GP:s kulturchef Björn Werner om känslorna kring att ge ut Poltava igen, 30 år efter att den först gavs ut.

– Jag hade inte läst den på 20 år. Jag ville inte ändra i den, mer än faktafel, det är en 30 år yngre version av mig själv som har skrivit. Jag skrev den sommaren 1985, det är tusen år sedan känns det som ...

Björn Werner frågade också varför Peter Englund återkommande använder personliga berättelser när han skildrar historien.

– Människor är intressanta. Jag kan inte åka tåg, buss, eller rulltrappan här på mässan ut att jag ser människor som jag börjar fantisera om. Människor är oändligt intressanta.

ANNONS

Samtalet kretsade också kring det femte och avslutande bandet i Peter Englunds serie om första världskriget, Stridens skönhet och sorg, som nu nått krigets sista år - 1918.

LÄS MER:Danius och Englund återvänder inte

Peter Englund lämnade tidigare i år sin post i Svenska Akademien i kölvattnet efter krisen kring den så kallade Kulturprofilen.

Björn Werner frågade hur han ställer sig till fortsatt arbete i Akademien, och Peter Englund svarade som han även tidigare svarat:

– Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet. Jag vill bidra till återuppbyggnaden genom att delta i viktiga omröstningar. Jag tror fortfarande att jag kan bidra till något. Jag tro på Akademien som idé, det vore katastrof om den försvinner.

Finns det någon risk?

– Ja det finns en risk, det är ett mycket allvarligt läge.

ANNONS