Ingen återkomst. På fredagen dementerade såväl Sara Danius som Peter Englund uppgiften att de skulle återvända till arbetet inom Svenska Akademien.
Ingen återkomst. På fredagen dementerade såväl Sara Danius som Peter Englund uppgiften att de skulle återvända till arbetet inom Svenska Akademien. Bild: Pontus Lindahl

Danius och Englund återvänder inte

Varken Sara Danius eller Peter Englund återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det beskedet gav på fredagen de båda före detta ständiga sekreterarna.

ANNONS
|

På torsdag eftermiddag tog krisen i Svenska Akademien ytterligare en vändning. Då kom nyheten att historikern och författaren Peter Englund, tillsammans med de två övriga avhopparna Sara Danius och Kjell Espmark tillfälligt skulle återvända till Svenska Akademien.

Detta för att institutionen skulle kunna välja in nya ledamöter.

LÄS MER:Danius, Espmark och Englund återvänder till Svenska Akademien

På fredagen förtydligade Peter Englund att hans medverkan blir högst begränsad. Strax därefter förtydligade även Sara Danius på Facebook att hon inte har några planer på att återvända till Svenska Akademien.

"I går kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen. Dela gärna." skriver Sara Danius där.

ANNONS

Öppnade för återvändande i Sommar

Redan i sitt Sommar i P1 som sändes den 18 augusti öppnade hon dock för att hon skulle kunna delta i någon form av "räddningsoperation" för att säkerställa att arbetet inom den Svenska Akademien fortskrider.

LÄS MER:Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

"Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet i Svenska Akademien, och kommer ej delta i några sammankomster", poängterar Peter Englund i sociala medier:

I inlägget slår han fast att återvändandet bara går ut på att Akademien ska kunna välja in nya medlemmar. Röstningsförfarandet kräver minst tolv ledamöter.

"Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter", skriver Peter Englund.

Även Kjell Espmark bekräftar att det inte rör sig om någon återkomst för de tre avhopparna.

– Vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade han till TT på torsdagen.

LÄS MER:Svenska Akademien riskerar totalkollaps

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september.

ANNONS