Peter Englund, Sara Danius och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien.
Peter Englund, Sara Danius och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien. Bild: TT

Danius, Espmark och Englund återvänder till Svenska Akademien

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Svenska Akademien. Det berättar Espmark för Svd. Det tycks dock handla om en tillfällig återkomst.

ANNONS
|

De tre ledamöterna släpper sitt tidigare krav på att Horace Engdahl ska lämna Svenska Akademien berättar Kjell Espmark i en intervju med Svenska Dagbladet.

Orsaken ska vara att avhopparna vill se till att institutionen kan välja in nya ledamöter.

– Vi är beredda att hjälpa till, säger Kjell Espmark till Svd och tillägger att omsorgen om Svenska Akademien måste stå i främsta rummet.

LÄS MER: Krisen i Akademien - detta har hänt

Frångår sitt tidigare krav

Tidigare har de sagt att de var beredda att återvända förutsatt att Horace Engdahl lämnar sin stol. Men nu frångår de alltså sitt tidigare krav.

ANNONS

– Trots att våra villkor inte är uppfyllda har vi gjort det övervägandet att Akademien är så pass mycket viktigare än personfrågan, att vi trots våra betänkligheter ställer upp, säger Espmark till Svd.

Ledamöterna återvänder dock inte permanent till Akademien.

– Som man hörde i avslutningen av Sara Danius sommarprat så vill vi delta i återuppbyggnaden av Akademien, och det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, säger Kjell Espmark till TT.

LÄS MER: "Sara Danius ser inte sitt eget ansvar"

Svårt att locka nya namn

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september. Frågan är hur lätt det blir att locka nya namn till den kristyngda institutionen.

– Det tror jag blir ett problem, men det får vi se. Men jag kommer att att hjälpa till så gott jag kan, säger Espmark till Svd.

Vad ledamöternas "räddningsoperation" innebär för Nobelprisets framtid återstår att se. Men Nobelstiftelsens ordförande Carl Henrik Heldin välkomnar nyheten.

- Jag tycker att det här är ett viktigt steg i arbetet för att återupprätta Svenska Akademien, säger Heldin till TT.

ANNONS

Han säger dock att det är för tidigt att säga hur de senaste turerna kommer att påverka Nobelpriset.

LÄS MER: Kulturprofilen ställs inför rätta i september

ANNONS