Författarna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark kommer inte längre att delta i Svenska Akademiens arbete.
Författarna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark kommer inte längre att delta i Svenska Akademiens arbete.

Östergren, Englund och Espmark lämnar Svenska Akademien

"Ett svek mot snille och smak." Författarna Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark kommer inte längre att delta i Svenska Akademiens arbete.

ANNONS
|

Under fredagen skakade Svenska Akademien i sina grundvalar. Tre ledamöter - Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – valde då att lämna sina stolar. En sådan ledamotsflykt har institutionen inte varit med om sedan 1989 och den så kallade Salman Rushdie-affären.

LÄS MER: Stort uppslagsverk namnger nu Kulturprofilen

LÄS MER: Mikael van Reis om den så kallade Kulturprofilen hösten 2017

Ännu har ingenting konkret uttalats om varför någon av de tre tunga profilerna väljer att avsluta sitt arbete med Akademien, men mycket tyder på att det har att göra med ett sammanträde som Akademien höll under torsdagen. Där ska det, enligt Aftonbladet, ha beslutats om ett pressmeddelande som ska skickas ut nästa vecka. Bakgrunden är en omröstning som tidigare hållits om uteslutning av en ledamot med nära anknytning till den så kallade Kulturprofilen – en man som under fjolårets metoo-rörelse anklagades för en rad sexuella övergrepp. Omröstningen ska ha fallit till ledamotens fördel.

ANNONS

Pressmeddelandet innehåller enligt uppgift Svenska Akademiens kommentarer kring den utredning som advokatbyrån Hammarskiöld & Co bedrivit i ett antal månader och som nu är klar. Byråns uppdrag har varit att kartlägga varje enskild ledamots relation till Kulturprofilen.

Medlemskap i Svenska Akademien är i dag på livstid. Efter de tre ledamöternas avhopp gapar därför fem stolar tomma. Blir Akademiens ledamotsantal färre än 12, är de enligt sina egna stadgar inte längre tillräckligt många för att kunna rösta in nya ledamöter.

"I'm leaving the table"

Klas Östergren kommenterade sitt beslut i ett mejl till Svenska Dagbladet under fredagsförmiddagen:

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game'."

LÄS MER: Östergren, Espmark och Englund är oansvariga

Klas Östergren valdes in i Svenska Akademien 2014, och har sedan dess suttit på stol nummer 11. Orden han använder när han nu lämnar De aderton har han lånat från artisten Leonard Cohen, som han även citerade i sitt inträdestal.

ANNONS

Under fredagen meddelade även författaren och litteraturforskaren Kjell Espmark, som invaldes 1981 på stol 16, att han lämnar Svenska Akademien.

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet - då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Espmark till Dagens Nyheter.

"Alltför stor hänsyn till enskilda"

Beskedet följdes av ytterligare ett avhopp: Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare, Peter Englund.

I ett brev till Aftonbladet berättar han om en spricka i Akademien:

”När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig", skriver Englund.

Han fortsätter:

"När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete.”

ANNONS

LÄS MER: "Går mot ett rent haveri". Kulturvärldens kommentarer om avhoppen.

"Vi väntar alla"

Svenska Akademiens ständiga sekretare Sara Danius är på resa och kan inte lämna några omedelbara kommentarer, meddelar hennes assistent Margaretha Söderling. GP når henne under fredagen, någon timme före det att också Englund meddelat sitt avhopp.

Kan vi vänta oss att flera ledamöter lämnar Svenska Akademien?

– Det vet jag ingenting om, det är inget jag känner till, säger Margaretha Söderling.

Varför lämnar Klas Östergren och Kjell Espmark nu Svenska Akademien?

–Vi har inga kommentarer till det just nu. Men Klas Östergren har ju lämnat en förklaring i Svenska Dagbladet. Vi får vänta tills vi hör mer, vi väntar alla.

Det verkar vara något som har hänt under torsdagens sammankomst med Svenska Akademien?

– Ja så måste det vara, men jag vet inte riktigt vad.

Andra som lämnat bordet

1989 valde Werner Aspenström, Lars Gyllensten och Kerstin Ekman att lämna sina poster i protest mot Svenska Akademiens agerande i Rushdie-affären.

1996 slutade även Knut Ahnlund att närvara vid Akademiens sammankomster i protest mot hanteringen av Rushdie-affären.

2015 meddelade även författaren Lotta Lotass att hon lämnar De aderton. Hennes motivering var de negativa reaktioner hon fått både kring personliga egenskaper och det faktum att hon var ledamot.

ANNONS