Hoppet tänds för konsthallen i Magasin 113 i Frihamnen

I över tio år har Göteborgs konsthall letat efter nya lokaler. Efter kommunens magplask i Frihamnen såg planerna på att flytta till det nya jubileumsområdet allt mer avlägsna ut. Nu tänds hoppet igen om att kunna hitta ett nytt hem i Magasin 113.

ANNONS
|

Det har gått mer än ett decennium sedan Göteborgs konsthall konstaterade att lokalerna uppe vid Götaplatsen var alldeles för trånga och dåliga.

I dag måste de exempelvis ha stängt i fjorton veckor per år för att byta utställningar. Dessutom kan de inte visa all konst på grund av byggnadens brister.

Behoven är stora men jakten på en ny lokal har kantats av problem. Men nu kommer en positiv nyhet för Konsthallen. Det står nämligen klart att det kommunala bolaget Älvstranden utveckling har sålt Magasin 113 på Frihamnen till Peab.

– Vi har fortfarande avsiktsförklaringar med Konsthallen. Den finns med i detta. Det första Peab kommer att göra är att kontakta Konsthallen för fortsatt diskussion i den frågan, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden utveckling.

ANNONS

LÄS MER:Konsthallen har väntat i tio år på flytt – nu är det stopp igen

Peab: lokaler för ungdomar, kultur och näringsliv.

Det har länge varit tänkt att Konsthallen skulle flytta in i 1960-talskåken i gult tegel i Frihamnen. Men när det framkom att kommunens planer för området hade miljardunderskott pausades allt.

– Såklart är det en stor besvikelse för oss att det blir fördröjt. Det kan jag inte sticka under stol med, sade Ann-Sofi Roxhage, chef på Göteborgs konsthall i höstas i samband med beskedet.

Att Peab nu tar över innebär att den ekonomiska risken lyfter från kommunen och skapar med det nya möjligheter för en framtida flytt för Konsthallen. Peab har också själva bekräftat att lokalerna ska användas till ungdomar, näringsliv och kultur. För att uppnå det ska de samverka med företaget A house.

LÄS MER:Vändpunkt för prestigeprojektet i Frihamnen

När GP når Ann-Sofi Roxhage under tisdagseftermiddagen har hon själv inte tagit del av vare sig nyheten att köpet är klart eller någon information från Peab.

– Jag kan inte säga så mycket för vi har inte fått någon information. Men vi ser fram emot att ta del av konceptet och tankarna, säger Ann-Sofi Roxhage.

LÄS MER:Förvirring kring Magasin 113:s framtida hyresgäster

Peab betalar 56,3 miljoner kronor för Magasin 113 men priset kommer att justeras när allt står klart med bygglov, då man vet hur stort huset får bli vid en kommande ombyggnation.

ANNONS

Målet är att bygglov ska vara på plats inom ett år. Byggstart ska ske 2022 och inflyttning 2024.

LÄS MER:Nya Smyrnakyrkan på Frihamnen får bygglov

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS