Konsthallen har väntat i tio år på flytt – nu är det stopp igen

Redan 2010 började Göteborgs konsthall titta efter nya lokaler. De egna är för trånga och de senaste åren har blicken varit riktad mot Magasin 113 i Frihamnen. Men stadens miljardunderskott har satt käppar i hjulet och nu har planerna helt kört fast.

ANNONS
|

Under lördagen öppnar ”Vår himmel röd” på Göteborgs konsthall. Utställningen med bland andra Sara-Vide Ericson och Roxy Farhat kommer att pågå till januari. Sen behöver Konsthallen troligen stänga i några veckor.

I dag finns nämligen inte möjligheten att ha igång en större utställning medan man förbereder nästa.

– Vi har stängt för publik fjorton veckor om året för att byta utställningar. Men vi vill förstås ha öppet hela året. Sen är det trångt och lokalerna är bristfälliga. De är inte längre ändamålsenliga utifrån alla de former och uttryck som samtidskonsten har, säger Ann-Sofi Roxhage, chef på Göteborgs konsthall.

ANNONS

I snart tio år har processen pågått att hitta nya lokaler till Konsthallen. Än så länge utan framgång.

LÄS MER: Så kan konsthallen i Frihamnen se ut

Under en period fanns en vilja att flytta in i Artilleristallarna på Magasinsgatan. Så blev inte fallet, utan den anrika kåken blev italiensk krog. I stället tecknades 2017 en avsiktsförklaring med det kommunala bolaget Älvstranden utveckling om att flytta in i Magasin 113 i Frihamnen.

– Det är ett område där det kommer att hända mycket och det känns spännande att vara med om att utveckla en ny stadsdel där konsten och kulturen finns med från början, sade Ann-Sofi Roxhage i samband med beslutet.

LÄS MER:Jätteprojekten på Hisingen stoppas – miljardunderskott

Men stadens planer för Frihamnen har kantats av problem. Miljardunderskott och omtag har avlöst varandra. Som ett resulterat har osäkerheten kring Magasin 113 blivit alltför stor och Konsthallen har kört fast. Nu ber de politikerna i kulturnämnden att besluta om framtiden.

– Vi har lagt informationen på bordet. Nu behöver vi att de ska ta ställning till hur vi fortsätter, säger Ann-Sofi Roxhage.

LÄS MER:Förvirring kring Magasin 113:s framtida hyresgäster

Ni har velat flytta nu i tio år. Hur känns det att det blir ytterligare försenat?

– Såklart är det en stor besvikelse för oss att det blir fördröjt. Det kan jag inte sticka under stol med. Vi har ju flytten i sikte och ser fram emot detta. Jag skulle säga att det hindrar en viss verksamhetsutveckling och vår idé att vara en relevant konsthall för göteborgarna.

ANNONS

På måndag ska ärendet upp i kulturnämnden.

LÄS MER:Över 10 000 vill rädda Café Fluss

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS