Här möter Patti Smith fansen i Nordstan: ”Alltid älskat staden”

Göteborg fick internationellt finbesök under fredagseftermiddagen när rocklegendaren Patti Smith signerade böcker i Nordstan.
– Det är helt fantastiskt att hon är här, det är så rörande, säger Marie Rothlin som fick sin bok signerad.

ANNONS
|

Patti Smith är i stan för bland annat en spelning på Konserthuset på lördag kväll. Men innan dess passade hon på att besöka Nordstan och Akademibokhandeln för att signera sin senaste bok ”En bok av dagar” och möta sina fans.

– Jag är så glad, jag har alltid älskat att vara här i den här staden. Och jag älskar boksigneringar för att man får en intim stund där man får skaka hand och hälsa på personer i alla åldrar. Det är jättekul verkligen, jag är jätteglad, säger Patti Smith.

En av de totalt 150 personerna som kom för att få en bok signerad var Magnus Niklasson.

ANNONS

– Jag läste att hon skulle vara här, så jag kände att varför inte ta tillfället i akt? Och då tyckte jag att min yngsta dotter kunde få en bok signerad. Hon är mycket intresserad av litteratur, säger han.

Patti Smith kom till Akademibokhandeln i Nordstan för att signera sin senaste bok ”A book of days”. Magnus Niklasson köpte den signerade boken som överraskning till sin dotter.
Patti Smith kom till Akademibokhandeln i Nordstan för att signera sin senaste bok ”A book of days”. Magnus Niklasson köpte den signerade boken som överraskning till sin dotter. Bild: Mia Höglund

”Hon slår allt jag har varit med om”

Själv har han inte läst någon av Smiths böcker, men musiken däremot har han lyssnat på.

– Jag kommer ihåg att hon sjöng när Bob Dylan fick sitt nobelpris. Det tyckte jag var häftigt, säger Magnus Niklasson.

Även Patti Smiths svenska förläggare, Dorotea Bromberg, var på plats i butiken. Med sitt förlag Brombergs signerade hon ett bokkontrakt med Smith, innan hennes debutroman ”Just kids” ens var färdigskriven.

– Jag har inte haft maken till en mer ödmjuk författare som är så otroligt omtänksam, hon är en av få. Jag har många författare jag verkligen tycker om, men hon slår allt jag har varit med om, säger Dorotea Bromberg.

Dorotea Bromberg är den svenska förläggaren som gett ut boken.
Dorotea Bromberg är den svenska förläggaren som gett ut boken. Bild: Mia Höglund

”Jag kan inte tro att det är sant”

Med ungefär en halvtimme kvar av signeringen är kön borta, och Patti Smith reser sig upp och går. In i butiken kommer Marie Rothlin springandes, viftandes med en bok i handen.

– Patti, Patti, jag tog med en bok. Jag kan inte tro att det är sant att du är här, utbrister hon, medan Patti signerar boken.

ANNONS

– Det är helt fantastiskt att hon är här, det är så rörande. Och all den här fantastiska musiken. Hon var ju en av de allra första punkflickorna kan man säga, säger Marie Rothlin.

Vad betyder det att ha fått träffa henne?

– Nämen, det är en ”once in a lifetime”. Jag känner att hon har följt med genom livet. Vi är lite barn av samma tid och musiken betyder väldigt mycket för mig. Jag tycker att den är så äkta och så häftig. Det är ju musiken från min ungdom, man får minnen tillbaka, säger hon.

Hyllad för både litteratur och musik

Med hits som ”Because the night” och ”Dancing barefoot” har Patti Smith kommit att bli en av vår tids största rockikoner men hon är också en framgångsrik konstnär, poet och författare. 2010 gjorde hon succé med självbiografin ”Just kids” där hon skildrar sitt och själsfrändens Robert Mapplethorpes liv i New York i början av 1970-talet.

Den senaste boken tar med läsaren genom ett år av Patti Smiths liv, berättat genom bilder och korta betraktelser från turnéer, tågstationer och kaféer.

Patti Smith har besökt Göteborg många gånger tidigare och spelat på såväl Way Out West som Liseberg. Hon har också en extra stark kärlek för Hotell Eggers på Drottningtorget, berättade hon i en intervju med GP 2011.

ANNONS

– Jag älskar Eggers. Det är verkligen ett speciellt ställe. Jag har bott där flera gånger. En gång blev jag inbokad på ett annat ställe i Göteborg men då åt vi ändå alla måltider på Eggers, sa Patti Smith då.

LÄS MER:Göteborgs Jubileumsfestival i bilder

LÄS MER:Recension: Patti Smith, Konserthuset

LÄS MER:Varför kommer du inte på Jubileumsfestivalen, Håkan Hellström?

ANNONS