Hamilton: ”Svensk kulturpolitik behöver steppa upp”

Under en presentation av den svenska filmvåren höll Eva Hamilton tal. Den tidigare vd:n för SVT, nuvarande ordförande för Film & tv-producenterna, var tydlig i sin analys:
– Svensk kulturpolitik behöver steppa upp!

ANNONS
|

På fredag 26 januari drar Göteborgs filmfestival igång. Som en försmak på den presenterades vårens 27 svenska filmer under onsdagen på bio Rigoletto i Stockholm. Bland dem Isabella Eklöfs ”Kalak”, syntfilmen och kärlekshistorien ”Düsseldorf, Skåne”, Ernst De Geers debut ”Hypnosen” med Asta Kamma August, spännande dokumentärer som Sara Broos ”Skärvor” och Ellen Fiskes ”Leaving Jesus” med flera filmer som snart alla får smygpremiär på Göteborgs filmfestival.

Filminstitutets t.f vd: ”Det är en tuff tid”

Inför invigningen av festivalen på biografen Draken, samlas också filmbranschen för ett möte om den svenska filmen och dess framtid på Hotell Draken ett stenkast från biografen. Dit kommer bland andra kulturminister Parisa Liljestrand och direktörerna för de skandinaviska filminstituten: norska Kjersti Mo, danska Claus Ladegaard och svenska Åsa Sjöberg (tf vd), som även var på plats på Rigoletto under onsdagen.

ANNONS

– Det är värt att säga att det är en tuff tid, säger hon om den svenska filmen.

– Vi behöver få tydlighet och klarhet kring framtiden.

Eva Hamilton, tidigare vd för SVT (2006 till 2014) och nu ordförande för branschorganisationen Film & tv-producenterna, är inne på samma spår när hon tar över mikrofonen.

– Nu drar regeringen igång sin filmutredning. Det behövs en klar analys och tydliga prioriteringar, vilket saknas i dag.

Låga publiksiffror och en kassa som inte växer

Eva Hamilton menar att den största utmaningen på kort sikt för svensk film är de låga publiksiffrorna. Därför vill hon och Film & tv-producenterna se att Filminstitutet får ett väldigt tydligt mål för hur stor andel av publiken som ser svensk film – liknande de mål som finns i våra nordiska grannländer.

Totalt listade hon sex önskemål inför framtiden, när det kommer till svensk film- och tv:

1) Inför tydliga publikmål för Svenska filminstitutet och analysera de långsiktiga konsekvenserna av den globala streaming-marknaden.

2) Producera ett lokalt, livskraftigt, nätverk för film- och tv-produktion och distribution.

3) Utred möjligheten att återinföra en samverkansmodell i stället för statlig filmpolitik. ”Vi ser att kassan inte växer”.

4) Utred en sänkning av biografmomsen och en uppräkning av anslagen till Filminstitutet.

5) Titta på möjligheten att belägga internationella medieoperatörer med någon form av skatt. ”Komplext, men som jag ser det den enda möjligheten till ökat stöd”.

ANNONS

6) Efter att filmutredningen sjösatts är det också önskvärt med en utredning av villkoren för kommersiell tv – där problemen med piratkopiering också måste ingå.

LÄS MER:Tjugo filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Svensk film har värre problem än Guldbaggen

LÄS MER:Gunnar Bergdahl bör hålla sig till fakta i filmdebatten

LÄS MER:Snart kan svensk film bli knashögerns lekstuga

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS