GWO och Emigranternas hus vädjar i gemensamt brev

Göteborgs anrika blåsorkester Göteborg Wind Orchestra, GWO, och utställningscentret Emigranternas hus fick sina kommunala stöd halverade. Nu skickar de ett gemensamt brev till kommunen, i ett sista hopp om överlevnad.

ANNONS
|

GWO är, med sina 115 år på nacken, en av Sveriges äldsta orkestrar. Genom åren har de genomfört 7 266 föreställningar, men om coronapandemin tillåter blir årets julkonserter de sista.

Som GP tidigare har berättat kommer de att avsluta all verksamhet till årsskiftet. Anledningen är att pengarna inte räcker till.

GWO hade inför 2020 bett om ett verksamhetsstöd från Göteborgs kulturnämnd på 5,5 miljoner. I stället beslutade nämnden att halvera stödet, från nuvarande 4 miljoner kronor till 2 miljoner.

LÄS MER:Göteborg Wind Orchestra går i graven efter 115 år

I dag får GWO in en femtedel av sina intäkter från konserter och skivförsäljning. Resten är bidrag från Göteborgs spårvägar, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

ANNONS

Med stadens beslut blev resurserna för knappa och de tvingas nu lägga ner.

– Det räcker inte för att överleva, säger Leif Lundin, ordförande i Vänföreningen GWO.

På ett liknande sätt har det varit för Emigranternas hus, utställningscentret vid Packhuskajen, där skolklasser och besökare kan lära sig om den stora migrationsepoken mellan 1850 och 1930.

För Emigranternas hus halverades det årliga bidraget på 1,35 miljoner.

LÄS MER:Inga pengar till Emigranternas hus

Skriver om jubileumsåret 2021

Under våren har båda verksamheterna aviserat att framtiden ser mörk ut och nu har de valt att gå ut i ett gemensamt brev till kommunen.

Där skriver de om stadens jubileumsår 2021:

”Tänka sig att en viktig del av stadens historia med den stora utvandringen då 25 % av befolkningen lämnade landet plockas bort från jubileumsåret. GWO, med sina 115 år på nacken, kommer inte att kunna ge konserter under året.”

LÄS MER:Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen

De skriver också om att de måste ha besked senast under september, annars lägger verksamheterna ner.

– Vi får ta det halmstrå som kan finnas trots allt. Utgångspunkten är som du förstår att vi inte kan sitta stilla i båten. Vi behöver en indikation. Kan vi inte få det behöver vi genomföra en planerade och kontrollerad likvidation, säger Roger Bodin, verksamhetschef på Emigranternas Hus.

ANNONS

Kan inte lämna besked i september

Ann Catrine Fogelgren (L) är ordförande i kulturnämnden. Hon förstår behovet av besked i god tid, men stadens budget beslutas i november och kulturnämndens i december. Innan dess finns inga pengar att utlova.

– Det är en konsekvens av att vi gjorde om budgetåret så att budgeten tas i november i stället för juni. Vilket också behövde göras, för det var inte heller bra, säger hon.

LÄS MER:Nu ska Göteborg få nya bibliotek

Till nästa år hoppas hon att de ska kunna hittat ett sätt att lämna besked tidigare, men i år är det för sent.

– Vi måste behandla alla sökanden lika och arbetet med ansökningarna pågår nu, konstaterar hon

Så då får de inte besked i september och kommer alltså genomföra sin planerade och kontrollerade likvidation?

– Det beror på. Brevet är ju också ställt till kommunstyrelsen.

Har du fått indikationer på att kommunstyrelsen ska ta upp detta?

– Det vet jag inte. Brevet kom under förmiddagen i dag (26/8). Jag har inte haft tid att diskutera det.

Rättelse: Tidigare stod det att Emigranternas hus får ett så kallat riktat stöd vilket innebär att de inte behöver konkurera direkt med andra verksamheter. Så är inte fallet. Precis som GWO får de verksamhetsstöd.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS