Under måndagen träffades kulturnämnden för första gången efter sommaren. Och det var ett rejält ärende de hade att ta ställning till – biblioteksutredningen.
När stadsdelarna lägger ner tar kulturförvaltningen över biblioteken och kulturhusen. Därför har behovet av en ordentlig översyn varit stor.
Nu är utredningen färdig och under måndagen röstade politikerna för att exempelvis 300 m2 ska få nya lokaler. I nuläget är det nämligen osäkert hur länge det populära biblioteket får ligga kvar på Södra hamngatan.
LÄS MER:Nu ska Göteborgs nya bibliotek väljas
– Vi håller på nu och skriver avtal om 2021. Efter det vet vi inte, säger Anette Eliasson, chef över Göteborgs bibliotekssektor.
Biblioteken lämnar skolorna och staden nya kulturhus
Även Hjällbo och Kärra ska få nya lokaler. Bland annat eftersom förvaltningen har landat i att det är bäst om folkbiblioteken lämnar stadens skolor.
– I Kärra har vi behövt att flytta biblioteket tillfälligt ett par gånger, säger Anette Eliasson.
Därtill står det klart att det nya kulturhuset som byggs i Bergsjön ska få ett bibliotek. Det samma gäller det planerade kulturhuset i Backaplan, där man för tillfället håller på att ta fram en förstudie.
LÄS MER:Kulturarbetarna bakom statistiken – så har de drabbats av coronakrisen
Alliansen skickade till förslaget om Opaltorget
Men politikerna köpte inte allt som utredningen landat i. Den styrande Alliansen skickade tillbaka ett förslag om ett 300 m2-liknade bibliotek på Opaltorget med inriktning mot barn och unga.
– Opaltorget har varit en vit fläck väldigt länge. Där finns stora behov och det är en särskilt utsatt del av stan. Sen är Frölunda kulturhus inte särskilt långt bort, men man rör sig inte så mycket över Västerleden, särskilt inte barn och unga, säger Anette Eliasson.
Alliansen påpekade att det finns områden på Hisingen som har betydligt längre till bibliotek och vill nu ha svar på varför man väljer just Opaltorget, och varför man riktar in sig på barn och unga.
De rödgrönrosa tyckte till om Majorna/Linné
Även förvaltningens förslag om Majorna och Linné återemitterades. Den här gången var det den rödgrönrosa oppositionen som tyckte till.
Förslaget var att slå samman biblioteken i Majorna och Linné för att bygga ett större, samt komplettera med ett mindre 300 m2-liknande bibliotek vid Järntorget.
– Både Majorna och Linné är välbesökta. Men Linnéstadens bibliotek är alldeles för litet och delas med stadsdelen vilket är knepigt efter 2021, då stadsdelsförvaltningen inte är kvar.. Majorna i sin tur har länge haft problem med lokalerna, alltså arbetsmiljöproblem.
LÄS MER:Nu får barnen nya magiska bokbussar
– Förslaget var att titta efter en ny lokal och bygga ihop de här två. Vi vill inte ha större kostnadsökningar. Utan på ett klokt och effektivt sätt ändå se till att det blir hållbart framåt, säger Anette Eliasson.
Men de rödgrönrosa påpekade att om dagens två bibliotek skulle bli ett kommer avstånden till biblioteken att växa. I stället bad de förvaltningen komma tillbaka med ett förslag där biblioteken finns kvar och kompletteras med en filial.
LÄS MER:Universitetsbiblioteket har hittat arsenik i sina böcker
Bibliotekens framtid i en tuff ekonomi
Anette Eliasson känner sig nöjd inför framtiden trots en pressad budget. Hennes ambition är att med små medel få till förändringar. Som att se till att Angereds bibliotek får större ytor eller att komplettera vita fläcka med små, publika bibliotekslokaler i stället för fulla bibliotek.
LÄS MER:Facket: Det behövs 2 000 nya bibliotekarier
– Det ser spännande ut framöver. Det är inte en lätt sak med tanke på hur stadens ekonomi ser ut. Vi får ta vara och vårda det vi har samtidigt som vi stärker upp på de platser där det gör mest nytta, säger hon.