Nu får barnen nya magiska bokbussar

Under våren har bokbussarna stått still på grund av en budgetbesparing. Men när de nu åter börjar rulla på gator och torg är det i en magisk ny tappning. Barnen har fått nya bussar – och de liknar mer fantasifulla sagofarkoster än kommunala färdmedel.

ANNONS

Det runda fönstret längst bak i bussen ser ut lite som om det tillhör en ubåt, eller kanske en rymdraket? Det går hursomhelst utmärkt att krypa ihop eller lägga sig som en båge på den rosa dynan som sträcker sig längs fönstrets kant.

Det är något alldeles särskilt att kliva in de nya, låga elbussarna. Det är likadana Volvobussar som tidigare trafikerade linje 55 mellan Chalmers och Lindholmen, men här inredda i ett skogs-, respektive farkosttema av det finska företaget Kiitokori, som specialiserar sig på att just inreda bussar. I stället för säten och handhållare, finns platser för läsning, fantasirika utsmyckningar och så böcker. Mängder med böcker.

ANNONS

– Vad jag hoppas är att barnen ska gå in och få wow-faktorn, men sen se böckerna. För det är ändå det som är grejen, säger Albin Berggren, bibliotekens projektledare.

LÄS MER:Beslutet: Linje 55 avvecklas

Albin Berggren har kört bokbuss i sex år. Under hela den tiden har det varit tal om att investera i nya fordon. De gamla har sjungit på sista refrängen och utöver skavankerna går de även på diesel, vilket innebär att de inte har fått köra i innerstans miljözoner. Dessutom saknar de både funktioner som sittytor och den fantasirika utformningen.

– Det gamla sättet var nog att ju fler böcker man kunde ha med sig desto bättre. Men barn vill gärna se framsidor. De vill inte bara läsa på ryggarna utan kunna bläddra som i en skivback.

– När man fattade beslutet om att skaffa de nya bussarna var det i samband med projektet ”staden där vi läser för våra barn”. Det gjorde att vi fick en målgrupp, barn 0-13 år. Det blev lättare för oss, för då kunde vi jobba inriktat på ett helt annat sätt.

LÄS MER:Så ska robotar ta över biblioteket

Barnen prövar de nya bussarna

Det tutar från den av bussarna som är inredd utifrån ett skogstema. Det är fyraårige Oskar Lagerkvist och hans kompisar som testar funktionerna på ratten. Under fredagen har kulturförvaltningen bjudit in förskolelever att undersöka bussen. På plats är också stadens bibliotekschef Anette Eliasson som säger att Göteborgsbarnen är att gratulera.

ANNONS

– Det här blir en nystart. Även för verksamheten. Visst, det är bokbussar som ska åka till många av de ställen som de tidigare åkt, men det är ändå en ny inriktning.

LÄS MER:Kulturbudgeten klubbad – kulturskolan och Film i Väst bland förlorarna

Det här är ju verkligen till barnen. Men det finns även andra grupper med behov, som äldre. Framförallt i den här tiden. Hur är tillgänglighet med böcker till dem?

– Alla kan beställa böcker och andra medier och har då tillgång till alla medier på alla stadens folkbibliotek. Sedan hämtar man på bokbussen. Om någon vill ha hjälp att beställa, hjälper personalen gärna till.

Kulturpolitikern: Välinvesterade pengar

De nya bussarna kostar 7,5 miljoner styck. Sedan tillkommer drift. Välinvesterade pengar menar kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L).

– Det har det verkligen varit.

– Det är så roligt att det här är på plats. Och de är så fina. Det blir en ökad tillgänglighet, i första hand för barn och unga, men det är för alla, säger Ann Catrine Fogelgren.

LÄS MER:Nu ska Göteborgs nya bibliotek väljas

På plats är också Alexander Jansson. Det är han som har skapat illustrationerna. Under fredagen är det första gången som han ser de färdiga bussarna.

– Det blev faktiskt jättebra, konstaterar han.

Alexander Jansson hade aldrig tidigare gjort ett liknande projekt. Och det var mycket som skulle klaffa. Han skulle ta hänsyn till teman, bussens rektangulära form och skapa något som väckte uppmärksamhet men inte stack i ögonen.

ANNONS

– Jag försökt göra något lekfullt och överlag bidra till upplevelsen av att man kliver in i en värld.

Hur känns det att dina konstverk nu kommer att åka omkring i staden i många år framöver?

– Det är faktiskt lite svårt att greppa, säger han.

Här hittar du bokbussarnas tidtabell.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS