Inga pengar till Emigranternas hus

Först höjdes hyran. Sen halverades bidraget. Nu kämpar Emigranternas hus för sin överlevnad. Under måndagen fick de en ny smäll när kulturnämnden sade nej till Göteborgsförslaget "Rädda Emigranternas hus"
– Min bedömning nu är att vi kan härda ut till årsskiftet, säger verksamhetsledaren Roger Bodin.

ANNONS
|

Emigranternas hus är ett utställningscenter om den stora migrationsepoken, där skolklasser och besökare kan lära sig om resorna över Atlanten. Mellan 1850 och 1930 lämnade en fjärdedel av Sveriges befolkning landet och vägen ut gick via Göteborg.

– Man kan säga att det vi berättar om här är en del av Göteborgs själ. Den handlar om möten. Men också förstås om avsked, beskriver Roger Bodin.

LÄS MER:Emigranternas hus kämpar för sin överlevnad

Emigranternas hus flyttade in i den pampiga byggnaden vid Packhuskajen 2003. Genom åren har det varit tufft att få allt att gå ihop, men 2017 kom ett besked som skulle göra det närmast omöjligt.

ANNONS

Då fick Emigranternas hus veta att hyran skulle höjas med upp mot femtio procent. Än värre blev det i december 2019 då kulturnämnden beslutade att halvera det årliga kulturstödet, som legat på samma nivå i tio år.

LÄS MER:Här försvann en miljon svenskar

Så förändrades hyra och bidrag för Emigranternas hus

Det kommunala bolaget Higab har under en tid gått mot marknadsanpassade hyror. I samband med det har vissa verksamheter fått lägre hyra, andra markant högre.

Enligt Roger Bodin fick Emigranternas hus 2017 besked om att deras hyra ökar från 925 000 kr/år till 1 356 000 kr/år.

Samtidigt har det kulturstöd som Emigranternas hus får årligen förändrats. Efter att ha legat stadigt på 1 350 000 kr/år i runt tio år halverades det i december till 675 000 kr/år när kulturnämnden beslutade om budget för 2020.

Röstade ner förslaget

Sedan dess har Emigranternas hus kämpat på olika håll för sin överlevnad. Bland annat har man samlat in över 1 000 signaturer för att rädda verksamheten, men också gjort ett formellt "Göteborgsförslag". Alltså ett typ av digitalt medborgarförslag som göteborgare kan skicka in och rösta om. Får förslaget fler än tvåhundra röster ska det behandlas av politikerna.

Under måndagen var det dags för politikerna i kulturnämnden att rösta om förslaget: "Rädda Emigranternas hus, viktig svensk historia!"

LÄS MER:Göteborg Wind Orchestra går i graven efter 115 år

Förslaget innehöll flera delar, men det de hade att ställning till var att återställa det halverade kulturstödet från 675 000 kronor till 1,35 miljoner. De röstade nej.

– Jag tycker att det är en bra verksamhet som de bedriver och de gör ett mycket bra arbete med skolklasser. Jag har själv varit där minst två gånger. Men vi har redan fattat beslut om detta och det gör vi en gång om året i samband med budgeten, säger Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande i kulturnämnden.

ANNONS

I sitt yrkande påpekar Alliansen att halveringen kom då man ändrade reglerna så att fler skulle kunna söka stödet. De skriver att det är glädjande att 75 organisationer, varav nio nya, har fått ta del av stödet, även om inte alla fått hela det sökta beloppet.

Även oppositionen gick emot Göteborgsförslaget.

– Det har behandlats förut och det är inte aktuellt att pröva igen. Sen säger jag som vanligt att det hade funnits mycket mer pengar med vår budget, säger Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i nämnden.

LÄS MER:Krisen riskerar drabba en redan ansträngd kulturbudget hårt

Får troligen hjälp med hyran

Roger Bodin är besviken men inte förvånad över beslutet. Däremot har han mer att glädja sig åt när det gäller hyran. Det verkar som att Higab och Emigranternas hus är på väg att komma överens om att återställa den.

– Higab har varit konstruktiva i diskussionen. Men än så länge är det inte klart. Och har jag lärt mig något är det att inget är färdigt förrän avtalen är påskrivna.

Men det är ändå inte nog. Om hyran sänks hjälper det den akuta situationen, men det räcker inte på sikt. Roger Bodin bedömer att de nu kan klara sig till årsskiftet, sen måste de få mer i stöd, annars går verksamheten under.

ANNONS

– Det kommunala bidraget kommer att knappt täcka hyran och inte något mer. Personalkostnader får vi försöka fixa på annat sätt. Det blir naturligtvis en utmaning i år och sen krävs det att vi får en återgång eller nära inpå till nästa år.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS