Göteborgsoperan lägger över en miljon på snabbtester mot covid-19

För att kunna hålla Göteborgsoperans verksamhet vid liv när smittoläget förvärras, kan hela operans personal testa sig för covid-19 flera gånger i veckan. Men det är inte gratis. Över 1,2 miljoner kronor har Göteborgsoperan hittills lagts på snabbtester.
– Alternativet är att få ställa in, säger Göteborgsoperans HR-chef Viveka Fonsmark.

ANNONS
|

LÄS MER:Efter nya restriktionerna – Göteborgsoperan avbokar publik

LÄS MER:Det här gäller för konserter och föreställningar i januari

För att förhindra ett coronautbrott tog Göteborgsoperans ledning i juni 2021 beslut om att köpa in 9 300 snabbtester och fyllde sedan på med ytterligare 6 745 för 2022, vilket Sveriges Radio var först med att berätta.

Tanken är att antigentesterna ska finnas tillgängliga för hela operans 700 anställda att hämta ut. Man ska då frivilligt kunna testa sig innan man tar sig till jobbet. Vissa grupper, däribland Göteborgsoperans kör, rekommenderas att testa sig minst två gånger i veckan.

Testningen har enligt Viveka Fonsmark, HR-chef På Göteborgsoperan, gjort att man upptäckt flera fall av covid-19 hos medarbetare utan symtom.

ANNONS

– Vi vill helt enkelt förhindra ett utbrott av covid-19 på operan. Vi måste kunna bedriva vår verksamhet och inte sätta nuvarande och framtida produktioner på spel. Samtidigt gör detta att vi kan ta vårt ansvar och inte driva på den stora samhällsspridningen, säger Viveka Fonsmark.

LÄS MER:Premiären för ”Flashback forevers” liveshow flyttas fram

Dyrare att ställa in

Men att förhindra smittspridning bland 700 anställda under flera månader kostar. Närmare bestämt, 1 286 780 kronor, vilket Göteborgsoperan är beredd att betala.

– Att ställa in en enda föreställning kostar oss mellan 200 000 och 700 000 per kväll. Antigentesterna för oss är därför en mycket nödvändig åtgärd för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet och minska smittspridning, säger Viveka Fonsmark och poängterar att utslaget handlar det om cirka 200 kronor per anställd och månad.

Testningen av personalen på Göteborgsoperan kommer enligt Viveka Fonsmark att pågå så långt smittspridningen är så hög som den är nu. Hon menar att sätta ett slutdatum på testningen skulle vara som att sätta ett slutdatum på pandemin.

– Till skillnad från flera andra verksamheter, har alla yrkesgrupper inte möjlighet att jobba hemifrån. Även om alla som kan det gör det. Sen är det också så att vi hela tiden jobbar för att säkra produktionen för flera år framåt med framtida uppsättningar. Vi kan inte pausa det arbetet, säger Viveka Fonsmark.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Julglitter och operakaos” på Göteborgsoperan

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS