Efter nya restriktionerna – Göteborgsoperan avbokar publik

Den 12 januari träder de nya och hårdare restriktionerna i kraft. Det innebär för Göteborgsoperan att man måste anpassa antalet personer i en salong. Publik kommer att avbokas enligt principen ”sist in, först ut”.
– Det är ett digert arbete som pågår, det görs inte i en handvändning, säger operans presstalesperson Emil Rinstad.

ANNONS
|

På Regeringen och Folkhälsomyndighetens presskonferens under måndagen meddelades nya och hårdare restriktioner. För verksamheter med scenkonst, som Göteborgsoperan, innebär det nya regler om bland annat maxantal i publiken.

Tidigare gällde att upp till 500 personer kunde sitta i salongerna mot uppvisande av vaccinpass. Nu gäller i stället att sällskap får vara max åtta personer och mellan varje sällskap måste en meters avstånd hållas. För operan betyder det att man i stället för 500 gäster bara kan ta emot omkring 350 personer i publiken.

– Det är en stor skillnad, särskilt eftersom det också måste vara avstånd mellan olika sällskap. Vissa sällskap kanske är en person och vissa är åtta. Så omgörningen är inte ett jobb som sker i handvändning, och inte något som kan ske automatiserat heller, säger Göteborgsoperans presstalesperson Emil Rinstad.

ANNONS

LÄS MER:Håkanmusikalen – så blev det svenska mottagandet

LÄS MER:Göteborgs kulturinstitutioner positiva till vaccinpasset

Sist in = först ut när publiken avbokas

Operan har beslutat om att avboka stora delar av sin publik enligt principen ”sist in, först ut”, något de gick ut med på sin hemsida under tisdagen. Det innebär alltså att de som varit tidigast ute med att inskaffa biljetter också blir de som får behålla sina biljetter.

– Vi betar av föreställningarna i datumordning och justerar de som ligger närmast i tid först, säger Rinstad.

Med andra ord kommer alltså de som inte får sina biljetter avbokade att erhålla nya biljetter med nya platser. Det kommer att vara två tomma platser mellan varje sällskap och varannan rad hålls tomma för att säkerställa regeln om en meters avstånd.

LÄS MER:Recension: ”Kärlek skonar ingen” på Göteborgsoperan

Håkan Hellströmmusikalen inställd

Enligt Emil Rinstad är det inga föreställningar som direkt kommer att ställas in utöver de som redan påverkats av sjukdom. Det gäller Håkan Hellströmmusikalen ”Kärlek skonar ingen” där ett antal bekräftade fall av covid-19 upptäckts ”som ser ut att kunna vara kopplade till varandra” enligt information på operans hemsida. Musikalen är alltså inställd fram till den 19 januari. Man hoppas att åter vara igång med ordinarie spelschema den 21 januari.

– Hela huset är inte nedstängt, utan det pågår repetitioner. Förhoppningen är även att vi ska kunna köra premiären av dansföreställningen ”Here not here” som beräknat den 21 januari, säger Rinstad.

ANNONS

LÄS MER:Håkan om premiären på Operan: ”Jag är rörd”

LÄS MER:Covid-19 på Göteborgsoperan – föreställningar ställs in

LÄS MER:Det här gäller för konserter och föreställningar i januari

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS