Göteborgs stadsbibliotek stod olåst – hundratals tog sig in

På lördagen var Göteborgs stadsbibliotek stängt då det var en helgdag. Någon hade dock glömt att låsa en dörr och hundratals personer tog sig in till biblioteket.
– Jag ville inte skapa panik men allt gick lugnt till, säger bibliotekarien Helen Ekdahl som avbröt sina lördagssysslor för pipa in till jobbet och lotsa ut besökarna.

ANNONS
|

Det var röd dag i lördags men det hindrade inte intet ont anande lässugna göteborgare från att besöka Stadsbiblioteket intill Götaplatsen.

Just på allhelgonahelgen skulle det dock egentligen varit bommat, låst, släckt och stängt. Men någon hade missat att låsa en av entrédörrarna, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Besökarna bläddrade i tidningar, lånade böcker och satte sig ned för att läsa i någon av alla de sköna stolarna.

<strong id="strong-7f22aa7ec44b924f39eb09be587d6176">Bo Andersson, Johanneberg:</strong> ”Dörren var öppen? Ja, då förstår jag ju att folk gick in. Det hade jag också kunnat göra, jag hade inte tänkt på det. Jag är här fem dagar i veckan och läser tidningarna. Det är väldans fint här även om jag tycker det var ännu bättre vid Frölunda torg.”
Bo Andersson, Johanneberg: ”Dörren var öppen? Ja, då förstår jag ju att folk gick in. Det hade jag också kunnat göra, jag hade inte tänkt på det. Jag är här fem dagar i veckan och läser tidningarna. Det är väldans fint här även om jag tycker det var ännu bättre vid Frölunda torg.” Bild: Pernilla Lofgren

Vid 16-tiden började dock telefonerna ringa hos helglediga chefer och personal.

– Min kollega Sofia hade gått förbi på gatan och såg utifrån att det var folk inne så hon gick och tog på sig en utrymningsväst och ringde mig, säger bibliotekarien Helen Ekdahl till GP.

ANNONS

Ville inte skapa panik på biblioteket

Tillsammans började de båda kollegorna, i samarbete med Securitas, att få folk att slå ihop sina böcker och lämna lokalerna.

– Jag ropade ut i högtalarna att det var dags att stänga. Jag ville inte skapa panik över att det kanske var något farligt som hade hänt. Det gick väldigt lugnt till, berättar Helen Ekdahl.

Fick de låna med sig sina böcker?

– Jadå, absolut.

<strong id="strong-9e593da499f82d40b2f748fb79f62a54">Gun Dahlqvist, Trollhättan:</strong> ”Det är så positivt och skönt att allt var så lugnt. Hemma på biblioteket i Trollhättan är det ofta lite mer högljutt, men här i Göteborg kan man vara i sin egen bubbla. Jag hade säkert också kunnat gå in här utan att inse att de egentligen var stängt.
Gun Dahlqvist, Trollhättan: ”Det är så positivt och skönt att allt var så lugnt. Hemma på biblioteket i Trollhättan är det ofta lite mer högljutt, men här i Göteborg kan man vara i sin egen bubbla. Jag hade säkert också kunnat gå in här utan att inse att de egentligen var stängt. Bild: Pernilla Lofgren

Även verksamhetschefen Annacarin Elf kontaktades och är såhär i efterhand glad och tacksam över hur besökarna betedde sig.

– Det kunde ha blivit otrevligt, men nu blev det väldigt fint. Detta visar att våra besökare känner sig trygga här men också att de vet att man har ett visst ansvar som biblioteksbesökare.

Det här ska väl egentligen inte kunna hända?

– Nej, så är det ju förstås. Detta är en olycka och det är första gången det har hänt och att det kunde ske är en kombination av människa och teknik. Vi tittar igenom våra rutiner och ser vad det är vi behöver skärpa framöver.

Under den extra ”öppettiden” lånades 246 böcker ut och det ska ha varit 446 personer som besökte biblioteket.

Nu till helgen har Stadsbiblioteket öppet som vanligt igen.

ANNONS

Då har bibblan öppet

Stadsbiblioteket vid Götaplatsen har öppet:

Måndag-fredag klockan 8-20 (Lättöppet med självbetjäning klockan 8-10)

Lördag-söndag klockan 10-18

LÄS MER:Stadsbibliotekets orakel Annica tippade rätt Nobelpristagare – igen

LÄS MER:Vändningen: Nu ökar läsningen bland barn och unga

LÄS MER:Tv-krisen kommer få oss att börja läsa igen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS