Filmfestivalen avslöjar första filmerna

Bergman-inspirerad Oscarsfavorit, magisk realism om gravplundrare och minnesdrama som ledde till pris på filmfestivalen i Venedig. De finns bland filmerna som Göteborg Film Festival nu släpper med drygt en månad kvar till festivalen.

ANNONS
|

Den 26 januari till 4 februari är det dags för den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival, men redan nu släpps fem filmer från programmet som ska släppas i sin helhet den nionde januari.

Förutom filmerna i listan under har Göteborg Film Festival tidigare annonserat att årets invigningsfilm är Thea Hvistendahls ”Hanteringen av odöda”, en filmatisering av John Ajvide Lindqvists succéroman med samma namn. Filmen har sin Europapremiär på filmfestivalen.

Bild: Göteborg Film Festival

May December, regi: Todd Haynes

Personadoftande psykodrama med Natalie Portman och Julianne Moore i huvudrollerna. Gracie (Moore) inledde en relation med en trettonårig pojke och födde hans barn i fängelset, vilket skapade en skandal. Tjugo år senare knackar tv-stjärnan Elizabeth (Portman) på hos henne, hon ska spela Gracie i en indiefilm och vill lära känna den ökända kvinnan. Gamla trauman och nya passioner väcks till liv. Queerauteuren Todd Haynes Bergman-inspirerade drama om bisarr kändiskultur har kallats ett mästerverk av kritiker och tippas för Oscarsgalan.
Bild: Göteborg Film Festival

Club Zero, regi: Jessica Hausner

En sekteristisk lärarinna spelad av Mia Wasikowska får eleverna på en elitskola att tävla om vem som lyckas äta minst. Sedan tar det en ännu farligare vändning. Formsäker och satirisk ätstörnings- och hållbarhetsthriller som dyker in i allt från wellnesskultur till bristande föräldraansvar.
Bild: Göteborg Film Festival

Memory, regi: Michel Franco

Sylvia lever ett inrutat liv med AA-möten, vårdhemsjobb och sin dotter. Hon har dessutom en historia av missbruk och övergrepp bakom sig. Hon går på en skolåterföreningsträff där hon möter Saul, en man som beter sig underligt. När hon går följer han efter henne hem, vilket blir startskottet på ett möte som kommer att skaka om dem båda. Den mexikanske regissören Michel Francos minnesdrama innehåller både svärta och kärlek. Med Jessica Chastain och Peter Sarsgaard, varav den senare vann pris för bästa skådespelare på Filmfestivalen i Venedig för rollen.
Bild: Göteborg Film Festival

Chimären, regi: Alice Rohrwacher

Med sin karaktäristiska jordbundna magiska realism berättar Rohrwacher om ett struligt gäng gravplundrare under ledning av en engelsman på jakt efter sin försvunna kärlek. Med hjälp av hans speciella gåvor hittar de gamla etruskgravar i ett märkligt avkroks-Italien, men lyckas förstöra för sig själva i slutändan. ”Chimera” är den sista filmen i en löst sammanhållen trilogi.
Bild: SVT

Painkiller, regi: Gabriela Pichler

En stolt mamma från Balkan plågas av smärtor efter ett helt liv som städare. Hennes dotter försöker balansera ett liv som internationellt erkänd konstnär med att ta hand om mamman. Deras världar kolliderar i denna film som skildrar en kärleksfull mor- och dotterrelation som också är fylld av skav. Dramaserien ”Painkiller” skildrar också ett Göteborg präglat av gentrifiering och marginalisering och där Karlatornet svävar över staden. Flerfaldigt prisbelönade Gabriela Pichler har tidigare golvat publiken med filmerna ”Äta sova dö” och ”Amatörerna”. Hennes nya dramaserie är varm, skarp och humoristisk.

LÄS MER:Pia Lundberg blir ny konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Han skriver om svenskarnas vilda kärlek till vilda västern

LÄS MER:Här blir Bergmans klassiker ett verk av en AI

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS