Filmerna som kan påverkas av Hollywoodstrejken

Hollywood stannar. Det är konsekvensen av att skådespelarnas fackförbund i dag ansluter till manusförfattarnas strejk. GP listar de största filmproduktionerna som troligtvis kommer pausas.

ANNONS
|

Vid nio på fredagsmorgonen svensk tid inleddes Hollywood-skådespelarnas strejk.

Att fackförbundets SAG-AFTRA med 160 000 medlemmar går ut i strejk får enorma konsekvenser för film- och tv-branschen. Det förväntas leda till att nästan samtliga stora Hollywood-filmer och tv-serieproduktioner stoppas.

Manusförfattarna gick ut i strejk redan i maj och följs nu av skådespelarna. Det är den första ”dubbelstrejken” i Hollywood sedan 1960.

En rad filmer produceras i nuläget av de största film- och tv-bolagen som Paramount, Amazon, Apple, Disney, NBC Universal, Netflix, Sony och Warner Bros Discovery.

GP listar Hollywoods största film- och tv-produktioner som sannolikt kommer att påverkas:

ANNONS

Gladiator 2

Inspelningen av Ridley Scotts film ”Gladiator 2” har redan pausats, bekräftar filmkommisionären Johann Grech till Malta Today. Uppföljaren till Gladiator började spelas in på Malta i juni. Den svenske skådespelaren Alexander Karim som är aktuell i filmen säger till SVT att flera av hans kollegor är anslutna till det strejkande fackförbundet.

– Det här innebär att vi inte kommer att kunna filma med någon av skådespelarna som är knutna till det amerikanska facket. Det får enorma konsekvenser för inspelningen av filmen, säger han till Aktuellt.

Avatar 3 och 4

James Camerons ”Avatar 3” och 4 är tänkta att ha premiär 2025 respektive 2029. ”Avatar 3” skulle ursprungligen haft premiär i december 2024. Men på grund av manusförfattarstrejken meddelade Disney i juni att premiären sköts upp till december 2025. Det är nu troligt att premiären skjuts upp ytterligare.

När det blev klart att "Avatar 3” skulle skjutas upp twittrade producenten Jon Landau att teamet jobbade hårt för att ta publiken tillbaka till Pandora.

Mufasa: The Lion King

”Mufasa: The Lion King”, där Seth Rogen gör Pumbas röst, är en prequel till nyanimationen av ”Lejonkungen” från 2019. Den skulle ha premiär i juli 2024 och inspelningen är i full gång.

Bild från 2018. Kommer Ariana Grande, som spelar Glenda i musikalen Wicked gå ut i strejk nu?
Bild från 2018. Kommer Ariana Grande, som spelar Glenda i musikalen Wicked gå ut i strejk nu? Bild: Evan Agostini

Wicked

Ariana Grande spelar rollen som Glinda i filmatiseringen av scenmusikalen ”Wicked”, som började spelas in i december. Under torsdagen delade hon ett inlägg om strejken på sin Instagram. På en bild hos den brittiska tabloidtidningen Daily Mail ser det ut som att ”Wickeds” inspelningsplats i Buckinghamshire är öde, vilket tyder på att inspelningen har pausats.

ANNONS

Beetlejuice 2

Tim Burtons uppföljare till hans gamla skräckkomedi från 1988 har filmat färdigt i Storbritannien. Det är dock troligt att nästa fas i produktionen som är tänkt att ske i USA påverkas. Filmen skulle ha premiär i september 2024.

Deadpool 3

Marvel studios har redan fått kritik för att de fortsatt producera ”Deadpool 3” trots manusförfattarnas pågående strejk. När skådespelarfacket nu också går ut i strejk är det troligt att filmen skjuts upp, då den skulle filmas fram till september.

Tom Cruise i en ökenstorm i ”Mission: Impossible Dead Reckoning part 1”. Det är nu troligt att andra delen skjuts upp.
Tom Cruise i en ökenstorm i ”Mission: Impossible Dead Reckoning part 1”. Det är nu troligt att andra delen skjuts upp. Bild: TT

Mission: Impossible Dead Reckoning part 2

Den åttonde och sista ”Mission Impossible”-filmen med Tom Cruise i huvudrollen skulle ha premiär om ett år. Det ser numera ut som ett omöjligt uppdrag.

Tv-serierna ”American Horror Story” och ”Star Wars”- uppföljaren ”Andor” kommer troligtvis att pausas. ”House of the dragon” och ”Industry” som spelar in serierna i Storbritannien har meddelat att de fortsätter inspelningarna trots strejken. De uppmanar skådespelare anslutna till det strejkande facket men som arbetar under fackförbundet Equitys kontrakt att fortsätta gå till arbetet, rapporterar Deadline.

Hollywoodstrejken

Fackförbundet SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) kräver att lönerna anpassas till strömningslandskapet, som lett till lägre löner för skådespelare.

De vill också se ett bättre skydd mot AI, med tydligare regler och avtal där skådespelare får ersättning för AI-genererade bilder av sig själva.

Manusförfattarna gick ut i strejk i maj, vilket redan fått stora konsekvenser och flera tv-serier och filmer har skjutit upp produktionen.

Program som ”Saturday Night Live”, ”The Late Show”, ”Jimmy Kimmel Live!” och ”Tonight Show” har också påverkats av manusförfattarnas strejk och sänder bara repriser sedan maj.

LÄS MER:Tusentals Hollywood-skådespelare går ut i strejk

LÄS MER:Karim: Information om strejken har börjat komma

LÄS MER:”Family guy”-skaparen Seth MacFarlane hoppar av i protest

ANNONS