Tusentals Hollywood-skådespelare går ut i strejk

Tusentals skådespelare i USA går ut i strejk. Fackföreningen SAG-AFTRA gick ut med beskedet på en presskonferens på torsdagskvällen svensk tid.
– Strejken är en sista utväg. Men vi har inget alternativ, säger fackets chefsförhandlare Duncan Crabtree-Ireland.

ANNONS
|

I maj gick manusförfattarna ut i strejk. Nu följs de av skådespelarna.

På torsdagskvällen svensk tid gick ledarna för fackföreningen SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) ut på en pressträff och meddelade att tusentals medlemmar går ut i strejk vid midnatt lokal tid.

Facket, med ungefär 160 000 medlemmar, vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats.

Vill ha tydligare AI-regler

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som SAG-AFTRA vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

ANNONS

– Arbetsgivarna prioriterar Wall Street och girighet men de glömmer de viktiga bidragsgivarna som får maskinen att fungera, säger SAG-AFTRA-ordföranden Fran Drescher.

Stöttas av flera aktörer

Strejken har redan fått konsekvenser, framförallt för liveinspelade program som ”Saturday Night Live”, ”The Late Show”, ”Jimmy Kimmel Live!” och ”Tonight Show”, som inte producerat nya avsnitt utan förlitat sig på repriser sedan i maj.

Flera som arbetar i filmindustrin har stöttat strejken – Noah Baumbach valde att inte gå på premiären av ”Barbie”, en film han själv skrivit manus till. Skaparna bakom HBO-serien ”Euphoria” har redan meddelat att programmets tredje säsong skjuts upp och sänds först 2026. I USA spås en ytterligare följd av detta bli att leverantörerna framöver kommer sända mer reality-tv och program som inte kräver skådespelare eller manusförfattare.

ANNONS