Alexander Karim spelar nu i 'Gladiatior 2' på Malta. Arkivbild.
Alexander Karim spelar nu i "Gladiatior 2" på Malta. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Karim: Information om strejken har börjat komma

Det ser ut att bli en skådespelarstrejk i Hollywood. Alexander Karim, som spelar i "Gladiator 2" med flera amerikanska skådespelare, säger att inspelningsschemat har kommit att ändras.

ANNONS
|

En timme efter att deadline för förhandlingarna passerat släppte facket SAG-AFTRA ett uttalande att de rekommenderar alla sina medlemmar att rösta för en strejk och fackförbundets styrelse förväntas hålla ett möte torsdag morgon för att annonsera strejken.

Alexander Karim som befinner sig på Malta för inspelning av "Gladiatior 2" säger att de senaste dagarna varit hektiska.

– Nu har information börjat komma och schemat har ändrats, säger han på torsdagsförmiddagen till TT.

Han själv ska filma under torsdagen och har inte fått någon information om att det skulle komma att ändras. Schemaändringarna inom inspelningar är heller inget ovanligt, även i vanliga fall.

ANNONS

– Filminspelningar är ju sådana att de låter en veta i sista minuten. Jag skulle filma igår och så blev det uppskjutet till i dag, säger Alexander Karim.

Svenska facket i samtal med det amerikanska

Svenska fackförbundet Scen & Film har haft samtal med SAG-AFTRA om vad som kan komma att ske i och med strejken. Enligt Simon Norrthon, förbundsordförande för Scen & Film, finns det delar där parterna står väldigt långt ifrån varandra medan de står närmare varandra i andra delar.

Utöver bättre skydd mot AI vill SAG-AFTRA har högre grundlön och bättre avtal för när en serie strömmas. SAG-AFTRA menar att skådespelarnas del inte överensstämmer med det som filmbolagen ger. Det här är frågor som svenska Scen & Film också arbetar med.

– Absolut, vi diskuterar det hela tiden. Det är en helt annan marknad än vad de har i USA. Våra medlemmar får royalties för hur en produktion går och det är något liknande som de vill ha i USA, säger Simon Norrthon.

TT: Skulle du säga att ni har lyckats få bättre avtal för era medlemmar?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men vi har tecknat en annan typ av avtal. De är nyfikna på den varianten. Generellt sett har hela marknaden för royalties förändrats med strömningsplattformarnas framväxt, svarar Simon Norrthon.

ANNONS

Är man medlem i SAG-AFTRA kommer man att beröras av konflikten oavsett vilken nationalitet man har. Huruvida svenska skådespelare, verksamma i USA, får spela in film och tv i Sverige är ännu oklart.

– Det beror på vilken arbetsgivare det handlar om. AMPTP är arbetsgivare för strömningsplattformar. Arbetar man för arbetsgivare som inte är medlemmar där antar jag att det går, tror Simon Norrthon.

Alexander Karim, som inte är medlem i SAG-AFTRA, har inte uppmanats att strejka.

– Jag tror inte att vi kommer ses som strejkbrytare om vi inte strejkar. Vi har ju inte blivit tillfrågade om vi vill strejka, säger han.

Ingen större skillnad för svenska tittare

En skådespelarstrejk förväntas få stora konsekvenser, inte minst för att manusförfattarna också strejkar. Men det blir ingen större skillnad för det som sänds just nu. Många plattformar har redan ett lager med serier och distributörer kommer ofta in i bilden först när en produktion är färdigfilmad.

SVT uppger till exempel till TT att de inte ser något större risk med de serier de köpt in på SVT och att de inte är beroende av endast amerikanska serier. Samtidigt skriver Karolina Stallwood, avdelningschef på SVT International, i ett mejl till TT:

"Viktigt att tillägga är att jag verkligen hoppas att det löser sig så snabbt som möjligt och att man når en bra överenskommelse angående villkoren för all talang, så att alla produktioner kan komma i gång. Det minsta vi vill är att marknaden tappar fart igen och att det blir brist på bra serier och filmer som under pandemin."

ANNONS
Simon Norrthon är förbundsordförande för svenska fackförbundet Scen & Film och har haft samtal med amerikanska SAG-AFTRA. Arkivbild.
Simon Norrthon är förbundsordförande för svenska fackförbundet Scen & Film och har haft samtal med amerikanska SAG-AFTRA. Arkivbild. Bild: Christine Olsson
ANNONS