Flera arrangörer planerar att genomföra festivaler 2021.
Flera arrangörer planerar att genomföra festivaler 2021. Bild: Christine Olsson/TT

Festivaler i Sverige 2021 – alla datum och artister

Det finns hopp om en festivalsommar även i år. Ett gäng svenska festivaler kommer med hjälp av lite olika tekniker att genomföra sina arrangemang under sommaren och hösten 2021. Här är datumen, platserna och artisterna som spelar.

ANNONS
|
Festivaler 2021
Bild: Fredrik Nystedt

Öland Roots, 14-26 juli

grade crossed
”Sveriges mysigaste festival” kommer att äga rum 2021 oavsett om noll eller 100 000 tillåts besöka festivalen, detta gick arrangörerna ut med redan i april. Här tänker man nytt med bland annat utspridda konsertkvällar, smittsäkerhet och livestreaming. Någon camping kommer vi tyvärr inte kunna uppleva i år men en sak är säker. Arrangörerna har hittat ett sätt att leverera reggae, yoga och dans för hela slanten under dessa två julihelger.

Artister: Syster Sol, Etzia, Junior Natural, Solkatten m.fl.
Bild: Thomas Johansson / TT

Hudikkalaset, 29-31 juli

grade crossed
500 sittplatser finns till förfogande för varje kväll. Vilket är helt i linje med folkhälsomyndighetens nya restriktioner för utomhuspublik. Två artister per kväll väntar för den som lyckas knipa en biljett till kalaset i Hudiksvall. Arrangörerna har även laddat upp med både storbildsskärmar och en 30 meter catwalk för att ytterligare sätta konsertkänslan på sin spets.

Artister: Fricky, Markus Krunegård, Miss Li, Thommas Andersson Wij m.fl.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

UNITED, 17-19 augusti

grade crossed
Ännu en ny festival vill göra 2021 till sitt år. Minifestivalen UNITED riktar in sig på de lite mindre men högst lovande artisterna, som landet har att erbjuda. Minifestivalen äger rum på Fåfängan i Stockholm och man vill enligt arrangörerna skapa en ”jag var där”-känsla. Som i: ”jag var där innan [infoga någon av nedanstående artister] slog igenom på stort”.

Artister: Alba August, Clara Mae, Nils Pontus, Felicia Takman, Junie och Alex Järvi.
Bild: Jonathan Helgesson

PLX Tjärö 19-22 augusti

grade crossed
På en liten ö i Blekinge skärgård återuppstår festivalen PLX Tjärö. Det var länge oklart huruvida festivalen skulle hållas eller inte men nu slår arrangörerna fast vid att det blir en konst och musikfestival i vacker skärgårdsmiljö under sensommaren.
– Dels kommer vi hänvisa till alla rekommendation men vi lägger också stort värde i att vi har en fantastisk publik som tar hand om varandra, säger arrangören Alexander Höglund och fortsätter:

–Det blir mindre i år men en minst lika bra och kärleksfull festival.

Artister: Sagor och swing, Toi Let, June Vide, Orphan Ann, Almaty, m.fl.

LADIESLOVEHIPHOP, 24–27 augusti

grade crossed
Nygamla LADIESLOVEHIPHOP kommer också tillbaka 2021. Nu som flerdagarsfestival! Konceptet förblir dock detsamma. Hip Hop, R&B och allt där emellan, står på agendan när festivalen, under fyra dagar, flyttar in på Trädgården och Fåfängan i Stockholm. Målet är som alltid att lyfta fram kvinnor och icke-binära inom genrerna.

Artister: Greentea Peng, IAMDDB, Dreya Mac, Jaz Karis, Mona Masrour, Nápoles m.fl.
Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Summerburst, 3-4 september

grade crossed
I början av sommaren stod det klart att Live Nation, arrangörerna för Summerburst, planerar att genomföra sitt jätteevenemang på Ullevi (!!!) i höst. Några dagar senare meddelade arrangörerna att man bokat världsartisten David Guetta till festivalen. Med andra ord verkar det inte finnas några som helst planer att detta blir ett till år utan Sveriges största EDM-festival. Stadens smittskyddsläkare har lyft ett varningens finger men arrangörerna lovar att följa alla restriktioner som eventuellt kan gälla i höst.

Artister: David Guetta, Matin Garrix, DJ Snake m.fl.
Bild: Jessica Gow

Woodstockeboda, 10-12 september

grade crossed
2021 kanske är ett konstigt år att arrangera sin första festival, men det hindrar inte festivalen Woodstockeboda på Österlen. Festivalen har ett fullspäckat spelschema med både internationella och svenska artister, i tidsenlig hippieanda. Huruvida festivalen planerar att genomföras med restriktioner eller inte återstår att se.

Artister: Looptroop Rockers, Manuela Iwansson, Mascara Snakes m.fl.
Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Stockholm Fringe Festival, 14-18 september

grade crossed
Stockholm Fringe Festival (eller den eminente förkortningen STOFF) går under temat: stadsfest på olika klubbar i stan. Här vill man samla akter från olika kulturer och genrer, både internationella och lokala för att berika storstadens alternativa kulturliv.

Sugen på att gå men fått förkylningssymtom? Lugn. Hela festivalen kommer att livesändas.

Artister: TBA
Bild: Michael Zorn

Gather Festival, 24-26 september

grade crossed
Stockholmsfestivalen Gather Festival 2021 kommer investera i att arrangera festivalen smittsäkert, detta skriver arrangörerna på sin hemsida. Mer detaljer än så vet vi inte än, men festivalen har redan bokat utländska artister och talare till Slakthusområdet i Stockholm. Målet är enligt festivalarrangörerna att samla flera discipliner som innovation, stadsutveckling, tech, musik och konst under samma tak.

Artister: Jamie XX, The Blaze DJ-set, Shygirl m.fl.
Bild: Maja Suslin/TT

Popaganda, 8-9 oktober

grade crossed
Stockholmsfestivalen Popaganda valde allt annat än fel tillfälle att återuppstå, utan återkom när vi behövde dem som mest i början av juli. Under två dagar mitt i hösten bjuds det på intima spelningar i Stockholms slakthusområde i den så kallade Fållan som för tillfället används som vaccinationslokal. Artisterna släpps först på torsdag 8/7 men arrangörerna lovar att ”Bokningarna kommer vara precis lika grymma som alltid.”

Artister: Junior Brielle, Linn Koch-Emmery, Alba August, Todd Terje m.fl.

LÄS MER:Konserter i Göteborg 2022: Laleh, Hellström, Rammstein och Maggio

LÄS MER:Summerburst ska genomföras på Ullevi i september

LÄS MER:Festivalen Gather vill återinviga Stockholm

LÄS MER:Kulturvärlden öppnar försiktigt igen

LÄS MER:David Guetta spelar på Summerburst

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS