Det händer i Malmö i dag – tre demonstrationer

I kväll tävlar Eden Golan för Israel i Eurovision song contest och flera demonstrationer sker i Malmö. Arrangörer uppskattar att tiotusentals deltagare dyker upp – här är alla allmänna sammankomster i Malmö under torsdagen.

ANNONS
|

Eden Golan möttes av både burop och applåder när hon sjöng under onsdagskvällens genrep. Under repetitionerna viftades det en palestinsk flagga och under natten har ett övergångsställe vid Möllevångstorget i centrala Malmö målats om i Palestinas färger.

På torsdagen är det dags för andra semifinalen i Eurovision, då Golan tävlar för Israel med bidraget ”Hurricane”.

Under dagen kommer flera demonstrationer med tillstånd från polisen att hållas i Malmö:

  • 16.00 Propalestinsk demonstration som avgår från Stortorget.
  • 17.00 Propalestinsk demonstration vid Dagvattenparken.
  • 18.00 Demonstration som stöttar Israels deltagande i Eurovision vid Davidshallstorg.

Den första propalestinska demonstrationen börjar vid Stortorget och går sedan genom centrala Malmö till Mölleplatsen. Där kommer man sedan uppträda och spela musik.

– I ansökan har arrangören uppgett 25 000-30 000 deltagare, men det är bara en uppskattning, säger Filip Annas, polisens presstalesperson.

ANNONS

Polisen: ”Vi har mannat upp”

Den andra demonstrationen, vid Dagvattenparken, har uppskattat att 500 personer kommer att delta. Arrangörerna för den tredje sammankomsten vid Davidshallstorg har inte uppgett något exakt antal.

Det är dock oklart hur många som kommer att dyka upp.

– Det går aldrig att göra någon exakt uppskattning men vi har mannat upp för att hantera demonstrationernas storlek, säger Filip Annas.

Han berättar att polisens uppgift under demonstrationerna, eller allmänna sammankomsterna som polisen kallar dem, är att se till att de kan genomföras utan ordningsstörningar.

Förväntar ni er att det kommer gå lugnt till eller finns det risk för stök och bråk?

– Vi har haft flera manifestationer det senaste halvåret i Malmö och de har gått fredligt till väga överlag. Vi gör en helhetsbedömning av bemanningsläget för att kunna hantera eventuella ordningsstörningar.

LÄS MER:Här lägger Ship to Gaza-skeppet till i Malmö under Eurovision

LÄS MER:De håller manifestation för Israel i Eurovision i Malmö

LÄS MER:Så agerar SVT efter palestinska flaggkuppen

LÄS MER:Hon sjunger Israels bidrag – allt du vill veta om Eden Golan

ANNONS