En palestinsk flagga i publiken när Eden Golan som representerar Israel uppträder under den andra generalrepetitionen inför den andra semifinalen i Eurovision song contest på Malmö Arena.
En palestinsk flagga i publiken när Eden Golan som representerar Israel uppträder under den andra generalrepetitionen inför den andra semifinalen i Eurovision song contest på Malmö Arena. Bild: Jessica Gow/TT

Så agerar SVT efter palestinska flaggkuppen

Israels bidrag blev utbuat och det viftades med en förbjuden palestinsk flagga under repetitionen av Eurovisions semifinal. Det vill SVT till varje pris undvika under torsdagens tävling.

ANNONS
|

I kvällens direktsändning av Eurovision song contest kommer den israeliska artisten Eden Golan att framföra sin ballad ”Hurricane” som semifinalens 14:e bidrag. Vid onsdagens publika genrep hördes spridda burop i den fullsatta arenan när Eden Golan gick på scen och en bit in i låten vecklades en palestinsk flagga – förbjuden på arenan av EBU – ut på läktaren.

Det är alltså ett tydligt brott mot EBU:s regler som endast tillåter flaggor från de tävlande länderna inne på arenan.

SVT noterade flaggkuppen och hoppas kunna undvika att en liknande incident sker i kväll när tävlingen direktsänds över stora delar av världen. Det skriver Ebba Adielsson, exekutiv producent för Eurovision song contest i Malmö, till GP i ett sms.

ANNONS

SVT undviker att visa otillåtna flaggor i bild

”Vi utgår från samma flaggpolicy som Eurovision i Liverpool förra året och den innebär att de flaggor som är tillåtna i arenan är de deltagande ländernas flaggor. Flaggor som inte representerar tävlande länder kommer vi att undvika i bild och vänligt men bestämt ta undan.”

Blir det några efterräkningar för dem som viftade med den palestinska flaggan inne på arenan?

”Nej.”

Blev de utkörda ur arenan?

”Nej.”

Några timmar senare skedde en annan slags manifestation till stöd för Palestina. Den partipolitiskt oberoende rörelsen ”Skiftet” målade då ett övergångsställe vid Möllevångstorget på Bergsgatan i centrala Malmö i Palestinas svart-grön-röda färger.

– Eurovision tillåter inte Palestinas flagga inne i arenan, men de kan inte bestämma över hur det ser ut på Malmös gator och torg, säger Olivia Linander från Skiftet i en kommentar.

Det var Olivia Linander och hennes kompis Bea Almhagen som tidigare i år blev utkastade från Melodifestivalen efter att iklädda vattenmelondräkter ha visat upp en banderoll med texten “Glöm inte Gazas barn” i direktsändning.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Dags för Israel i Eurovision

LÄS MER:Marcus & Martinus om hånet: Över gränsen

LÄS MER:Är det SVT eller Saade som hycklar om sjalen?

LÄS MER:Här lägger Ship to Gaza-skeppet till i Malmö under Eurovision

LÄS MER:Eurovision song contest i Malmö mest extrema på 25 år

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS