De håller manifestation för Israel i Eurovision i Malmö

Flera propalestinska demonstrationer kommer att hållas under Eurovisionveckan i Malmö. Nu är det också klart med en manifestation till stöd för Israel.
– Det är så tragiskt att Israels artist inte kan lämna sitt hotell, säger Jehoshua Kaufman som anordnar manifestationen.

ANNONS
|

Det Jehoshua Kaufman syftar på är en nyhet som spreds för ett par veckor sedan. Nämligen att den israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet uppmanat landets artist Eden Golan och hennes team att inte lämna sina hotellrum under Eurovision song contest i Malmö – förutom under hennes framträdanden och vid Eurovisions officiella evenemang. Orsaken är det skärpta säkerhetsläget.

– Det är hemskt. Att så mycket tjafs, ilska och hat riktas mot en artist som ska sjunga i Eurovision. Jag förstår det inte, säger Jehoshua Kaufman, före detta ordförande i judiska församlingen i Malmö.

Det är på torsdag den 9 maj som Eden Golan och Israel ger sig in i tävlingens andra semifinal med sitt bidrag ”Hurricane”. Några timmar innan dess kommer Jehoshua Kaufman, hans vänner och Vänskapsförbundet Sverige-Israel att genomföra en manifestation till stöd för Eden Golan och Israel på Davidshallstorg i centrala Malmö.

ANNONS

– Vi är många som tycker att Israel förtjänar en plats i Eurovision. Folk ska inte behöva känna sig ensamma med de tankarna så därför ordnar vi en manifestation, förklarar Jehoshua Kaufman och säger att han faktiskt skäms för att Sverige inte kan garantera säkerheten för Israels artist.

De vågar inte besöka Malmö arena

I vanliga fall hade Jehoshua Kaufman och hans familj varit på plats i Malmö arena och viftat med sina flaggor och hejat fram såväl det svenska som det israeliska bidraget. Men årets Eurovision är inget vanligt fall.

– Vi är lite av en Melodifestival- och Eurovision-familj och brukar gå när det funkar. I år kommer vi dock att stanna hemma och inte besöka Malmö arena. Det känns alltför otryggt med tanke på det rådande läget.

Jehoshua Kaufman säger att han ser fram emot Eurovisionveckan i sin hemstad med ”skräckblandad förtjusning”. Så som det brukar heta. Sedan tänker han till och ändrar sig.

– Det är betydligt mer skräck än förtjusning om jag ska vara ärlig. Vi är många i Malmö som känner stor oro just nu. Men vi organiserar oss så gott det går.

Samtidigt beklagar han den blodiga utvecklingen i Gaza.

– Krig är alltid tragiskt och alla döda är en potentiell förlust för mänskligheten. Som så många andra hoppas även jag på att konflikten tar slut, att Hamas försvinner och att det äntligen blir en möjlighet till fred .

ANNONS

Jämför Eurovision med Supernova

Malmö har väl kända problem med antisemitism och den bilden förstärktes på ett påtagligt sätt när det körde tutande bilar med Palestina-flaggor genom stan strax efter Hamas terrorattack den 7 oktober. Flera uppfattade det som att man firade det blodiga attentatet, där över 300 människor dödades bara på musikfestivalen Supernova i Negevöknen.

– Vår manifestation blir också ett sätt att minnas alla dem som mördades på festivalen och som kommit dit för att lyssna på musik, unga människor som säkert hade velat besöka Eurovision i Malmö. Det är ju två festivaler och folkfester som båda är fredliga, kärleksfulla och har mycket gemensamt. För oss är det därför viktigt att vi får genomföra vår manifestation och då vifta med både den svenska och den israeliska flaggan, säger Jehoshua Kaufman.

Torsdagen 9 maj planeras även en av två stora demonstrationer av initiativet Stoppa Israel. Arrangörerna räknar med att tiotusentals ska delta i manifestationen som avslutas med en konsert i Slottsparken i Malmö där artister som Mikael Wiehe och Nynningen väntas uppträda.

En ”självklarhet” att utesluta Israel ur ESC

”Det är absurt och upprörande att Israel sjunger medan bomberna faller. Ryssland uteslöts från att delta i ESC efter invasionen av Ukraina. Att utesluta Israel är nu självklart”, skriver Stoppa Israel om evenemanget.

ANNONS

Det är dock inget som Jehoshua Kaufman håller med om.

– Det är helt olika saker. Ryssland anföll Ukraina. Israel blev anfallet! Ryssland är en stenhård diktatur, Israel en öppen demokrati.

Vad tror du om riskerna för bråk i samband med er manifestation?

– Den risken finns alltid. Men vi har bra kontakt med polisen och de är väl förberedda. Det sagt tror jag att det kommer gå lugnt och städat till. Så är det med hela Eurovision, man hoppas på det bästa men fruktar det värsta.

Kommer du att vifta med den israeliska flaggan ute på stan också?

– Nej, det vågar jag inte. Och det stör mig ... det är ju attans att man inte kan få vifta med vilka flaggor man vill, säger Jehoshua Kaufman.

Ser du några fördelar med att Eurovision arrangeras i Malmö?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag hade gärna sett att Eurovision gick hos er i Göteborg. Det hade känts lugnare.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:"Malmö – en av de mest antisemitiska städerna"

LÄS MER:Guide: Mörka moln över Eurovisionfesten

LÄS MER:Israeliska Eurovisionfans bojkottar "Ra-Malmö"

LÄS MER:Säkerhetspådrag inför ESC: "Kan bli oroligheter"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS