Massdemonstrationer mot Israels medverkan i Eurovision

Två stora demonstrationer ska hållas på Stortorget i Malmö under Eurovision song contest, av initiativet Stoppa Israel. ”Vi förväntar oss att 10 000-20 000 människor kommer” säger en av arrangörerna till Sydsvenskan.

ANNONS
|

Två omfattande demonstrationer mot Israels medverkan i Eurovision kommer hållas, den 9 och 11 maj på Stortorget i Malmö. Detta rapporterar Sydsvenskan.

Bakom initiativet står organisationen Stoppa Israel.

– Vi räknar med att i varje fall mellan 10 000 och 20 000 personer dyker upp, men det är såklart svårt att säga exakt hur många det blir, säger Pia Jacobsen, en av arrangörerna till tidningen.

Demonstrationen avslutas med att artister som Mikael Wiehe, General Knas, Kofia, Ramy Essam, Daniel Lemma och Nynningen uppträder i Slottsparken.

”Det är absurt och upprörande att Israel sjunger medan bomberna faller”

Stoppa Israel skriver följande på om evenemanget:

”Det är absurt och upprörande att Israel sjunger medan bomberna faller. Ryssland uteslöts från att delta i ESC efter invasionen av Ukraina. Att utesluta Israel är nu självklart”.

ANNONS

De fortsätter:

”Israel står inför rätta för folkmord på den palestinska befolkningen. Att tyst se på är att vara medskyldig. Visa palestinierna att de inte är bortglömda och att omvärlden inte accepterar Israels krigsbrott!”

Under torsdagseftermiddagen har 75 människor meddelat att de kommer medverka i demonstrationerna, i Stoppa Israels evenemangsgrupp på Facebook. Ytterligare 96 har markerat rutan ”Intresserad”.

Flera artister som har ställt in

Under våren har flera artister ställt in sina framträdanden under Eurovision-veckan. Medina lämnade tidigt återbud, Titiyos presskontakt skriver att artistens konsert inte kommer äga rum på grund av ”logistiska skäl”. Dotter skulle ha spelat den 4 maj, men förklarar i ett sms till Expressen: ”Har inte mer att säga än att det inte känns rätt”.

Även en rad mindre akter har valt att kliva av. Bland annat artisten Delphi, rockbandet Atajo, tangoorkestern Orquesta Tangarte och Bicycle Beats, ett band som består av tre cyklande män i ullmössa.

Samma dag som Eurovision-finalen arrangeras också en ”alternativ melodifestival” på Plan B. 15 bidrag har hittills skickats in, enligt en artikel i Sydsvenskan från i går.

LÄS MER:Mede duckar Israelfrågan: "Kan inte uttala mig"

LÄS MER:Dotters Eurovisionprotest: "Känns inte rätt"

LÄS MER:Tungt beväpnad polis ska trygga Eurovision

LÄS MER:Varnar för påtryckningar: "Väldigt allvarligt"

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS