Bild: Andreas Sundbom

De är nominerade till Augustpriset

Augustprisets 18 nomineringar har nu offentliggjorts. Bland årets titlar finns ”Eufori” av Elin Cullhed och GP:s skribent Ellen Mattsons ”Den svarta månens år”. Här listas alla årets nominerade och vad Göteborgs-Postens kritiker tyckte om böckerna.

ANNONS
|

Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

”Eufori. En roman om Sylvia Plath” – Elin Cullhed

grade crossed
Juryns motivering: I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.

Så här tycker GP:s Sinziana Ravini: ”Tur då att vi har författare som Cullhed som inte nöjer sig med att skildra den kvinnliga undergångens mörka och ljusa dalar, utan också vet hur man fångar en förlorad själ”

Läs hela recensionen av ”Eufori. En roman om Sylvia Plath” här
Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

”Återliv. Med skapelsen och kvällens frihet” – Kjell Espmark

grade crossed
Juryns motivering: När Kjell Espmark ställer samman sina tre senaste verk är skapelsen pågående och ingenting slutgiltigt avgjort. Läsaren ledsagas genom sekler och kontinenter i en dikt vars klang fortsätter ringa. Bilderna är skarpa, porträtten levande och musiken i språket en orkester som ledigt rör sig mellan de stora uttrycken och de hudnära. Återliv är något så ovanligt som en dikt alla kan hitta hem i.

Så här tycker GP:s Sinziana Ravini. ”Ibland lyckas den i Espmarks kosmogoni gripa in i händelserna och ge dem ny mening. Skaka av sig askan, besjäla den döda materien med nytt liv och sätta historiens framfart i en ny riktning.”

Läs hela recensionen av ”Återliv. Med skapelsen och kvällens frihet” här
Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

”Europa” – Maxim Grigoriev

grade crossed
Juryns motivering: Med emigrantens känsla av inte höra till vandrar Nikita genom städer där exilen tycks ha blivit ett permanent tillstånd. Så får Paris, Bryssel, Nice och Moskva utgöra fonden för en mångbottnad idéroman om att vara vilse i världen och i sig själv. I Maxim Grigorievs Europa är det alltid höst, och av själva kontinentens undanglidande väsen bygger han storslagen litteratur.

Så här tycker GP:s Ulf Karl Olov Nilsson: ”Istället för att låta karaktärerna agera – exempelvis genom att älska någon eller arbeta – excellerar Grigoriev i intelligenta iakttagelser och digressioner om brist och tomhet”.

Läs hela recensionen av ”Europa” här
Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

”När vi var samer” – Mats Jonsson

grade crossed
Juryns motivering: Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.

Så här tycker GP:s Sanna Samuelsson: ”Detta är en strålande seriebok, stundtals väl faktatung och förstås, rent ut sagt deprimerande, men det är mödan värt att stå ut och läsa vidare denna otroliga släktkrönika, som illustrerar viktiga delar av Sveriges, och Sápmis, bortglömda historia.”

Läs hela recensionen av ”När vi var samer” här
Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

”Singulariteten” – Balsam Karam

grade crossed
Juryns motivering: Vid centrum av ett svart hål råder singularitet, en gravitation utan slut. I en tät och lyrisk roman skriver Balsam Karam fram både förlustens oändliga tyngd och världens stora brutalitet, och ur tre olika livsöden framträder en gemensam mänsklighet. Singulariteten är ett litterärt sorgearbete präglat av språklig täthet och formmässig elegans, med blick för skönheten i livets mörka materia.

Så här tycker GP:s Sinziana Ravini: ”Karams ”Singulariteten” är en lika delar mild som våldsam roman, för den visar på traderandets livsavgörande krafter: hur människor kan räddas eller gå under, av en så simpel gest som en persons förmåga att lyssna och beröras av singulariteten i annan människas historia, oavsett om den är lycklig eller sorglig, banal eller spektakulär.”

Läs hela recensionen av ”Singulariteten” här
Nominerade till årets svenska skönlitterära bok

”Den svarta månens år” – Ellen Mattson

grade crossed
Juryns motivering: En man har blivit avstängd från sin tjänst på universitet, halkar på en isfläck – och hela universum kantrar. I en säregen och gäckande roman, med ett språk fullt av mening och musikalitet skildrar Ellen Mattson en människa som tappat greppet om tillvaron. Med absurd humor och sjudande dramatik rör sig Den svarta månens år mot existensens avgrunder. En sömlös och böljande prosa låter läsaren kasta sig in i berättelsen, helt utan förbehåll.

Så här tycker GP:s gästkritiker Therese Eriksson: ”Stadigt, närmast taktfast, rör sig Ellen Mattsons nya roman ”Den svarta månens år” från en hyggligt igenkännbar realism och rakt in i en fullständigt förvriden, absurd tillvaro.”

Läs hela recensionen av ”Den svarta månens år” här

Augustpriset – nominerade till årets svenska fackbok

Nominerade till årets svenska fackbok

”Judarnas historia i Sverige” – Carl Henrik Carlsson

grade crossed
Juryns motivering: En myllrande berättelse som sträcker sig från Gustav Vasas läkare på 1500-talet till Georg Riedel och Idas sommarvisa. Carl Henrik Carlsson ger oss inte bara en fängslande skildring av en av Sveriges fem nationella minoriteter, som skapat mycket av det vi betraktar som ”typiskt svenskt”, utan tar också upp den svåra balansgången mellan assimilering och det egna, under det ständiga trycket av antisemitismens olika skepnader. Ett imponerande pionjärarbete om judisk kultur och historia i Sverige.

Så här tycker GP:s kritiker Kenneth Hermele: Carl Henrik Carlsson ger oss en imponerande exposé över Sveriges judiska historia, från den blygsamma början fram till nuet.
Läs recension av "Judarnas historia i Sverige" här
Nominerade till årets svenska fackbok

”Dante – den förste författaren” – Anders Cullhed

grade crossed
Juryns motivering: Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.

Så här tycker GP:s Robert Azar: Anders Cullhed är en av våra mest läsvärda litteraturhistoriker. (...) Hans nya bok om Dante är frukten av ett långvarigt umgänge med den florentinske poeten.

Läs recension av ”Dante – den förste författaren” här
Nominerade till årets svenska fackbok

”Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning” – Nils Håkanson

grade crossed
Juryns motivering: Fjodor Dostojevskij, Jane Austen, Karl Marx och Toni Morrison har alla gemensamt att de har översatts från andra språk till svenska. Det har även Harlequinböcker och Bibeln. I Dolda gudar tar Nils Håkansson oss på en svindlande tur i översättningarnas landskap och sätter översättaren i centrum. Med finess, humor och ett smittande intresse för språk och stil visar han hur synen på översättning och översättarens roll förändrats genom historien, men att en sak är konstant – översättningen är en omistlig del av textens väg till läsaren, rent av en egen form av litteratur.

Så här tycker GP:s Erik Andersson: ”Jag är imponerad av hans pedagogiska förmåga när det gäller att hitta exempel som belyser det som översättaren gör. Kanske är det så att de flesta nöjer sig med att läsa Dostojevskij och inte bryr sig om att de egentligen läser Walborg Hedberg eller Hans Björkegren, men för den som inte betraktar originalet som en helig skrift, utan som något som kan framträda på olika sätt i olika språk i olika tider, finns det mycket att hämta i Nils Håkansons bok.”

Läs recensionen av ”Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning” här
Nominerade till årets svenska fackbok

”Knäböj” – Sara Martinsson

grade crossed
Juryns motivering: Kvinnor som styrketränar har länge betraktats med misstänksamhet. De har motarbetats och kallats för okvinnliga. Varför? Den frågan vänder och vrider Sara Martinsson på genom att lätt och smidigt växla mellan idéer och teorier om träning, kön och klass och sin egen erfarenhet av att som kvinna upptäcka den styrka – både fysiskt och mentalt – som den traditionellt manliga träningsformen tyngdlyftning kan ge. En inspirerande och upplyftande berättelse om den kraft och glädje som starka muskler kan ge oss alla, men som ofta förnekats just kvinnor.

Så här tycker GP:s Lars Henriksson: ”Martinsson tvingas ställa sig frågan vad det är att se ut som och vara en kvinna och skriver öppenhjärtigt om sin egen kamp och sorg, med och mot lyftarstången och sin egen kropp.”

Läs recensionensionen av ”Knäböj” här
Nominerade till årets svenska fackbok

”Mönstersamhället” – Anneli Rogeman

grade crossed
Juryns motivering: Mönstersamhället är ett tankeväckande reportage om den västerbottniska bruksorten Boliden. Boliden designades av gruvbolaget med samma namn som ett ”framtidssamhälle” – modernt, välplanerat och hygieniskt, och samtidigt präglat av en klassbaserad geografi. Men när gruvan sinade och ansvaret överläts till det allmänna började mönstret krackelera. Utifrån minnen, besök och intervjuer frilägger Annelie Rogeman ingående och inkännande transformationen, som inbegriper flyktingförläggningar och suspekta fastighetsaffärer likväl som förhoppningar om en ny guldålder tack vare den mäktiga industrialiseringsvåg som åter sveper genom övre Norrland.

Så här tycker GP:s Anna Björklund: ”Rogeman berättar rent och rakt, använder inga förenklade förklaringsmodeller när hon ska beskriva den nya dynamiken.”

Läs recensionen av ”Mönstersamhället” här
Nominerade till årets svenska fackbok

”Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII” – Magnus Västerbro

grade crossed
Juryns motivering: Hur drabbas människor av tyranni och krig och vad krävs för att upprätthålla makten i ett samhälle på ruinens brant? I Tyrannens tid visar Magnus Västerbro upp Karl XII:s diktatoriska regim som ett svenskt urtrauma. Med stor kunskap och på gripande prosa skildrar Västerbro hur enväldet växte fram och vilka oerhörda konsekvenser det utdragna och utsiktslösa krigandet hade för det svenska samhället. Ur dagböcker, brev och protokoll framträder en kuvad befolkning som trots svår missväxt tvingades fortsätta att mata den frånvarande kungens arméer med soldater, pengar och spannmål.

Så här tycker GP:s Lovisa Broström: ”Västerbro är en lysande berättare och visar hur bra populärhistoria faktiskt kan vara.”

Läs hela recensionen av ”Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII” här

Augustpriset – nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

”Furan” – Lisen Adbåge

grade crossed
Juryns motivering: Vad är natur och vad är människa? Med sin djärva berättelse Furan flyttar Lisen Adbåge gränserna för vad en bilderbok kan vara. Genom hisnande skräckeffekter och avsaknad av sensmoral möter Bröderna Grimm Tyst vår i en skarp replik till klimatkris och samhällsklimat. Då en familj bygger sitt drömboende på landet avverkar de brutalt alla träd, men naturen slår tillbaka. Kompromisslöst berättad i oroande svavelgult och brunt är boken helgjuten och suggestiv på ett kaxigt, läskigt sätt.

Läs recensionen av ”Furan” här
Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

”Himlabrand” – Moa Backe Åstot

grade crossed
Juryns motivering: I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.

Så här tycker GP:s Stina Nylén: ”Kan detta verkligen vara en debut, börjar jag fråga mig några sidor in i Moa Backe Åstots roman “Himlabrand”. Men visst är det det. Det är bara rätt sällan ett språk och en gestaltning i ett förstaverk så omedelbart griper tag som här; båda delarna är kraftfulla, oroande och lättflytande.”

Läs recensionen av ”Himlabrand” här
Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

”Ett rum till Lisen” – Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge

grade crossed
Juryns motivering: Det dallrar av känslor i Ett rum till Lisen, där nyblivna grannarna Naima och Lisen provsover sig genom husets alla rum för att hitta rätt. Elin Johanssons och Ellen Svedjelands träffsäkra text lämnar rikligt med rum för Emma AdBåges känsliga illustrationer som med värme varsamt mejslar fram huvud- och bipersonerna. Den spirande kärleken flickor emellan skildras lyhört och intensivt. Genom mörkare stråk understryks samspelet mellan vuxenvärldens förmodade tolerans och barnens blossande upptäckter av sig själva och varandra.

Så här tycker GP:s Stina Nylén: ”Elin Johansson, Ellen Svedjedal och Emma Adbåge samarbetar lysande i ”Ett rum till Lisen” – språk och bild har här smält samman till en hänförande helhet. Allt är på ytan vardagligt men så skickligt berättat att det inte går att lägga ifrån sig boken.”

Läs recensionen av ”Ett rum till Lisen” här
Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

”Om du möter en björn” – Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam

grade crossed
Juryns motivering: Med utsökt bildrytm presenteras en skruvat humoristisk varningsberättelse, där ett barn vandrar ut i vildmarken och drabbar samman med en björn. Mötet med det vilda sker genom faktabokens informativa blick, snillrikt underminerad av minspel, fartfyllda farosituationer och tempoväxlingar. Proportionerna är monumentala då björnen ryter och skogen tecknas fram. Om du möter en björn tar vara på bilderboksformatets fulla potential. Skickligt utmanar Malin Kiveläs och Martin Glaz Serups text i samspel med Linda Bondestams illustrationer vår syn på det vilda, och på oss själva.

Så här tycker GP:s Stina Nylén: ”Och om min beskrivning låter torr, så är boken rena motsatsen. Den är så smart och humoristisk och flerbottnad att den måste läsas om och om igen. Det finns hela tiden nya detaljer att upptäcka i både ord och bild, och särskilt i samklangen mellan dem.”

Läs recensionen av ”Om du möter en björn” här
Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

”Nattkorpen” – Johan Rundberg

grade crossed
Juryns motivering: Johan Rundbergs historiska spänningsroman Nattkorpen, i serien om deckarduon Månvind och Hoff, förflyttar läsaren till ett stinkande, sjaskigt Stockholm. Boken leker med deckargenrens element och ger den blottställda barnhemsflickan Mika rörelsefrihet och öga för att lösa brott just för att hon är ingen. En förtätad gestaltning ger en drabbande och berörande bild av 1880-talets hårda livsvillkor för utsatta, oönskade barn. De mustiga, myllrande Stockholmsskildringarna levandegör en svunnen tid och väcker pockande frågor om personligt ansvar och begränsande samhällsstrukturer.

Så här tycker GP:s Stina Nylén: ”Här finns spänning, nerv och tempoväxlingar, men allra bäst är kanske miljöskildringen och tidsandan: klasskillnaderna, hur hunger känns, hur härsket flott luktar och hur en råttkung ser ut.”

Läs recensionen av ”Nattkorpen” här
Nominerade till årets svenska barn- och ungdomsbok

”Min mamma är snabbare än din!” – Emma Virke & Joanna Hellgren

grade crossed
Juryns motivering: Från förskolans fönster blickar två barn ut. I en gemensam tankelek tävlar deras mammor om vem som hämtar snabbast på dagis. Mammorna tar sig fram på allt mer fantasifulla sätt i en raffinerad kärleksförklaring till staden, där elsparkcyklar står i vägen och bipersoner får pricksäkra porträtt. De förbipasserande borde få varsin Guldbagge för bästa biroll vilket år som helst. Barnens dialog löper längs bilderbokens nedre kant och boksidorna expanderar genom överrumplande utvik. I Emma Virkes och Joanna Hellgrens kongeniala bilderbok Min mamma är snabbare än din! flödar allt: de fylliga färgerna, fantasin och finessen.

Så här skriver GP:s Stina Nylén: ”Det här är en underbart rafflande och fartfylld berättelse som rymmer längtan och leklust, kaos och kreativitet. Framför allt är den väldigt rolig och får mig att skratta högt flera gånger under läsningen.”

Läs recensionen av ”Min mamma är snabbare än din!” här

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

”Stelnat vatten” – Daniella Ahlbin Berg (Ängelholm)

Juryns motivering: Avskalat gestaltas två sjuåriga pojkars olika yttre livssituation och inre världar, och hur de möts i den mänskliga instinkten att rädda liv. Livets och dödens orättvisa prövas i en spänningsnovell kring den existentiellt obehagliga frågan varför just jag får leva när andra dör.

”Min ursäkt” – Mirja Flodin (Nästansjö)

Juryns motivering: Att slitas mellan traditioner, andras förväntningar och sina egna förhoppningar. Om viljan att passa in, drömmen att sticka ut och livet som pågår däremellan. Allt ställs på sin spets en sommarkväll när barndomsgänget ses och framtiden känns så nära och ändå så långt borta. Inkännande, finstämt och levande skildrat, med en perfekt dramatisk båge.

”Bykefloa” – Matilda Modig (Lund)

Juryns motivering: Här kliver författaren ur sin egen samtid för att skildra en historisk urscen – kvinnor som tvättar vid en strandkant. Trots att livsvillkoren har ändrats känner vi ändå väl igen oss i det allmänmänskliga, i skam och vanära, i omsorg och gemenskap, vilket gestaltas både elegant och gripande.

”Tystnadens tankar” – Mary Pope (Johanneshov)

Juryns motivering: Tankarna rusar och virvlar i huvudpersonens huvud under ett besök hos psykologen. I monologen ges en inblick i psykisk ohälsa, bland annat i svårigheten att säga vad man tänker. Det är klarsynt och insatt skildrat, med en fint flödande text.

”Det lovas inte vackert väder” – Vilja Slagbrand (Årsta)

Juryns motivering: Långsamt förvrider författaren verkligheten så att det som börjar i grå realism slutar i övernaturlig skräck, utan att läsaren lyckas sätta fingret på ögonblicket när vansinnet tar över. När vi förstår vad som är på gång är det redan för sent. Stämningsfullt, obehagligt och mästerligt byggt.

”Gråten i halsen och jag ler” – Vilma Strandvik (Stockholm)

Juryns motivering: Träffande och insiktsfullt om de trauman som övergrepp inom en relation ger upphov till. Med absolut gehör för mänskliga känslor får författaren oss att uppleva huvudpersonens självtvivel och känslostormar som om de drabbade oss själva.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS