På den runda gräsytan som ramas in av parkeringsplatser på Skanstorget står numera en flera meter hög träram.
Det är en selfieram som föreningen Skanstorgsgruppen satt upp. Med den vill de uppmärksamma att kommunen planerar att bygga ett bostadskvarter på torget, vilket de vill förhindra.
– Vi kämpar för att de som bor där ska få behålla sitt torg och vi andra göteborgare ska kunna glädjas åt att se Skansen Kronan när man går förbi där, säger Ingemar Mattsson, en av initiativtagarna till gruppen.
Skanstorgsgruppen ville egentligen göra en hel utställning på gräsytan på torget, men som ideell förening saknade de resurser och nöjde sig därför med ramen.
Bostadskvarter skymmer utsikten mot fästningen
Tanken med selfieramen är att man ska kunna ta en bild med Skansen Kronan i bakgrunden – något som inte kommer vara möjligt om höghus byggs på torget och hindrar utsikten mot fästningen från 1600-talet.
– Om man siktar noga kan man få Skansen Kronan på huvudet. Många ungdomar idag tar ju selfies vid det stora hjärtat i Brunnsparken och ramen på Haga Nygata, vi tyckte att det var ett roligt sätt att skapa opinion, säger Ingemar.
Ingemar Mattsson är arkitekt och har arbetat med kvarteren omkring Skanstorget i många år.
– Jag känner ett ansvar för de som bor i kvarteren och andra göteborgare. Själv bor jag med hamnutsikt i Hagen. Det här är inte för min skull, utan för er yngre och nästa generation som vi gör det här.
Länsstyrelsen stoppade förslaget
Att Skanstorget i dag snarare är en stor parkering än ett faktiskt torg är Ingemar medveten om. Han berättar att de tagit fram ett förslag på hur parkeringsplatserna skulle kunna bli färre och hur torget skulle kunna rustas upp. De har räknat ut att förslaget skulle kunna genomföras för 19 miljoner kronor.
– För en ganska liten peng kan vi göra Skanstorget till ett vackert torg som alla människor kan nyttja, säger han.
Skanstorgsgruppen bildades 2018, när kommunen utlyste en arkitekttävling för att bygga ett nytt kvarter på Skanstorget.
Länsstyrelsen stoppade förslaget som göteborgarna hade röstat fram. Anledningen var precis det som Skanstorgsgruppen vill belysa genom selfieramen – utsikten mot Skansen Kronan.
Skansen Kronan är ett så kallat riksintresse för kulturmiljö. Därför får något som byggs intill det inte påverka den omkringliggande miljön allt för mycket.
Länsstyrelsen bedömde att siktlinjerna mot Skansen Kronan påverkades för mycket och sa nej till förslaget. Sedan dess har kommunens tjänstemän efter ett politiskt beslut arbetat på ett nytt förslag tillsammans med byggherren och i samråd med Länsstyrelsen, vilket GP tidigare rapporterat om.
Nytt förslag orsakar fortfarande skada
– Vi är inte klara men den nya detaljplanen än, men den kommer att innebära ett lite mindre kvarter än tidigare tänkt och med en större öppning mot Skansen Kronan, säger Henrik Kant, direktör på Stadsbyggnadskontoret.
På så vis ska det nya kvarteret gå från att bedömas orsaka ”påtaglig skada” till att bara orsaka ”skada” på riksintresset för kulturmiljö.
Henrik Kant har förståelse för att Skanstorgsgruppen vill förhindra att förslaget blir verklighet.
– Det är inte konstigt, Skanstorget har varit en öppen plats sedan länge, nästan i all planering vi genomför finns det synpunkter. Man har olika syn på hur staden ska utvecklas, det finns en demokratisk process för det i planläggningen, säger Henrik Kant.
Den nya detaljplanen är tänkt att tas upp till samråd senare i vår. Därefter är nästa steg en granskning som synpunkter också kan skickas in till och slutligen ett antagande av planen som kan överklagas.
Ingemar Mattsson tror att Skanstorgsgruppen har stor chans att stoppa förslaget, deras Facebookgrupp har över 700 medlemmar.
– Vi tror att vi kan skapa opinion för ett öppet torg, säger Ingemar.
LÄS MER:Låt Skanstorget förbli ett torg
LÄS MER:Vändningen: Så kan det bygga bostäder vid Skanstorget
LÄS MER:Recension: GP testar Spanska köket vid Skanstorget
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.