All gammal vacker bebyggelse är jämnad vid marken, menar insändarskribenten.
All gammal vacker bebyggelse är jämnad vid marken, menar insändarskribenten. Bild: Erik Abel

Låt Skanstorget förbli ett torg

Jag har svårt att förstå varför man nu till varje pris vill förtäta staden, skriver Ylva Frövenholt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Varför inte satsa på en välorganiserad så kallad gammaldags torghandel? Varför tog man bort de gamla saluhallarna? En sådan skulle komma väl till plats i vår fina gamla miljö invid Skansen kronan, gamla Haga och Kommendantängens gamla kvartersstad.

Jag har svårt att förstå varför man nu till varje pris vill förtäta staden. Vi stadsbor behöver ljus och luft. Helst också lite grön växtlighet. På Skanstorget har vi möjlighet att ta vara på ett sådant utrymme och nyttja det till något annat än bebyggelse. Här kan man träffas ansikte mot ansikte för att utbyta åsikter eller bara samspråka. Vi behöver komma loss från dataskärmar och se varandra ”in reality”. Mötesplatser och torg är och har genom tiderna varit viktiga i varje stadsplanering. Snälla, bygg inte bort Skanstorget!

ANNONS

Strindberg uttrycker just detta i sin dikt Esplanadsystemet: ”Här rivs för att få luft och ljus; Är kanske inte det tillräckligt?”. Strindberg syftar här på gamla Klarakvarteren i Stockholm som revs på 1950-talet och som nu mest består av hotell och bankpalats. All gammal vacker bebyggelse är jämnad vid marken.

Ylva Frövenholt

LÄS MER:Vändningen: Så kan det bygga bostäder vid Skanstorget

LÄS MER:Vi vill framhäva Skanstorgets magi

LÄS MER:Förnya inte Göteborg – ta tillvara på dess potential

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS