Därför lämnar P3 Guld-galan Partille arena för Stockholm

P3 Guld-galan lämnar Partille arena när Sveriges Radio flyttar festen till en studio i tv-huset i Stockholm. Anledningen är att Partille kommun behövde en ekonomisk garanti om biljetterna sålde för dåligt.
– Vi kommer gärna tillbaka till Göteborg i framtiden men den här gången gick det inte, förklarar projektledaren Liv Ungermark.

ANNONS

Länge tycktes det som att P3 Guld-galan bott in sig i Göteborg och dessutom på senare år i Partille arena. Sedan kom pandemin och ryckte upp de rötter som var skörare än man kanske kunnat ana.

2021 genomfördes galan på ett hotell i Stockholm, året därpå gjorde en smittspridningstopp att den ställdes in helt. 2023 var P3 Guld tillbaka i Partille arena. Nu flyttar man alltså igen.

Partille kommun ville ha ekonomisk garanti

– Vår plan var att galan 2024 skulle hållas i Partille arena men när det kom ändrade förutsättningar och önskemål från arenans håll om ett annat upplägg behövde vi backa.

Det som Liv Ungermark syftar på är att Partille kommun, som äger och driver arenan, ville ha en ekonomisk garanti om det var så att biljettförsäljningen inte gick som man hoppades.

ANNONS

– Det är ett osäkert ekonomiskt läge i samhället i stort och vi måste ha respekt för att folk behöver prioritera sina utgifter. Vi kan inte riskera skattemedel utan behövde en ekonomisk garanti för att säkerställa att vi inte skulle gå back på galan. Där kunde vi inte komma överens, säger Kristina Svensson, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun.

– Det är inga hard feelings, vi har haft ett jättefint samarbete under alla år och hoppas att galan kan komma tillbaka hit i framtiden.

Trots att Partille arena försvann som ett alternativ försökte Sveriges Radio ändå hitta lösningar för att hålla galan i Göteborg.

– Vi letade runt efter andra lokaler i Göteborg men de som var lediga var inte optimala för våra behov, säger Liv Ungermark, mångårig projektledare för P3 Guld.

– Det var trist att behöva konstatera att vi inte kunde vara i Göteborg den här gången, vi trivs väldigt bra i stan ända sedan vi var där med Popstad 2001.

Partille arena blir utan galaglans modell P3 Guld 2024. Festen flyttas till Stockholm.
Partille arena blir utan galaglans modell P3 Guld 2024. Festen flyttas till Stockholm. Bild: Robin Aron

Nu kommer P3 Guld-galan i stället sändas från Studio 1 i tv-huset i Stockholm. Därmed hålls den också inför en avsevärt mindre publik på plats. Ett fåtal platser kommer lottas ut bland kanalens lyssnare.

ANNONS

Att man är just i en välutrustad tv-studio med allt vad det innebär gör att man också tittar på ett nytt sätt att presentera galan för tittarna.

– Jag vill inte avslöja för mycket redan nu men det finns specifika saker vi vill testa som vi inte kunnat göra tidigare. Vi förlorar den stora arenapubliken men vinner något annat, konstaterar Liv Ungermark.

Torbjörn Averås Skorup programleder P3 Guld 2024

Enligt projektledare Ungermark är det inte de omfattande besparingskrav som lagts på Sveriges Radio som gör att man behöver skala ned eventet P3 Guld.

– Galans produktionsbudget för 2024 är intakt och lades innan besparingskravet. Men det är klart att den totala kostnadssituationen med den höga inflationen ändå är besvärlig för alla inblandade aktörer, säger Liv Ungermark.

Förutom flytten till Stockholm har P3 Guld också gjort klart med en ny programledare – nämligen komikern och tv-profilen Torbjörn Averås Skorup.

– Han är en superhärlig person och en av P3:s mest populära programledare, som var med som manusförfattare förra året. Det är roligt att han nu tar klivet fram som tv-programledare, konstaterar Liv Ungermark.

P3 Guld äger rum den 26 januari 2024. De nominerade artisterna presenteras den 4 december.

Torbjörn Averås Skorup leder P3 Guld 2024.
Torbjörn Averås Skorup leder P3 Guld 2024. Bild: Foto: Daniel Stigefelt / Sveriges Radio

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Låtar som fastnar får pris på P3 Guld

LÄS MER:Folkkära TV4-profilen slutar som programledare

LÄS MER:Glöm radion – P3 Guld blev en hyllning till livemusiken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS