Johan Lindqvist: Glöm radion – P3 Guld blev en hyllning till livemusiken

Priserna spelade mindre roll under P3 Guld-galan. Kvällens verkliga vinnare var den levande musiken och publiken som kommer på alla konserter, menar GP:s Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Programledaren Tina Mehrafzoon sade det själv. Någonting i stil med att det är ”något annat när basen dunkar i kroppen och man upplever musiken tillsammans med andra människor i samma rum”.

När P3 Guld-galan kom tillbaka till Partille arena var det alltså inte speciellt intressant vilka låtar som hade spelats mest i Sverige Radio under 2022. Eller ens vilka som fick pris. Det kändes som att alla egentligen ville fira det som hände på scenerna förra året. Att den levande musiken äntligen släpptes fri igen.

Eller som den fåordige Torslanda-youngstern Victor Leksell konstaterade i tacktalet efter att ha fått Guldmicken i konkurrens med energiknippena Håkan Hellström, Cleo och Daniela Rathana:

ANNONS

– Sommaren kom tillbaka.

Det sammanfattade känslan bra. Det var ju det som hände när Victor Leksell fyllde Liseberg samtidigt som Håkan Hellström soundcheckade på Ullevi. Varpå han gästade Hellström inte bara en utan två klassiska kvällar.

Logiskt att Thomas Stenström fick avsluta

Cleo och Rathana gjorde vidunderliga spelningar. Båda var med på listan när GP:s konsertrecensenter utsåg årets bästa liveupplevelser. Zara Larsson visade världsklassambitioner på Liseberg och när 2022 precis gått över i 2023 fyllde Thomas Stenström fyra Pustervik och satte därmed punkt för ett år som för honom innehöll såväl brutet ben som frenetiskt turnerande.

Logiskt därför att Stenström fick avsluta en P3 Guld-kväll där vinnarna alltså inte kändes så viktiga utan där insatserna på scenen var det centrala. Zara Larsson trotsade ett svajigt arenaljud som första artist ut, Cleo gjorde ett otroligt adrenalin-stint nummer värdigt en MTV-gala och Deportees bjöd in Sarah Klang till en stunds ljuvlig americana-soul.

Kanske lite konstigt att vinnaren av Guldmicken inte fick eller ville uppträda. Men Victor Leksell bevisade redan i somras att de i branschen som viskade om att han kanske inte skulle hålla som liveartist hade fel. Han har fortfarande bara börjat.

Synd att Tove Lo inte var på plats

Dock synd att Tove Lo, kvällens mest nominerade och dessutom en urkraft live, inte fick pris eller ens var på plats i Partille. Hon ska turnera i USA och Sydamerika hela vintern och våren, så hon kommer få sina fester ändå.

ANNONS

Radions roll som främsta musikbärare och helt avgörande maktfaktor i musikbranschen får väl anses som överspelad eller i alla fall justerad. Det kändes lite surt sa räven över Tina Mehrafzoons känga åt strömningstjänsterna i allmänhet och Spotify i synnerhet. Radioprofilen Christoffer Garplinds syrligheter var mest bara elaka och Stockholms-dryga. Det är okej att vara elak, men var det då med glädje, gott gry och kärlek. Lex Marcus Berggren.

Som för övrigt snart fyller Partille arena han också. För att live är bäst.

LÄS MER:

LÄS MER:Victor Leksell kvällens kung – vann dubbelt på P3 Guld-galan

LÄS MER:GP listar: Bästa konserterna i Göteborg 2022

LÄS MER:Guide: Kalender med konserter i Göteborg hela 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS