”Cyklopernas land” anmält för musikstycke om Palestina

Artisten Marcus Price spelade musik om palestinsk frigörelse under ”Cyklopernas land” i SVT. Nu har programmet anmälts till granskningsnämnden.

ANNONS
|

Under uppesittarkvällen med ”Cyklopernas land” framträdde den svenska artisten Marcus Price, med en ny låt kallad ”Vid den ljusa stjärnan”.

Sången inleddes med ett kort musikstycke som gick på följande vis: ”We wish you a liberation of our palestinian nation, and end to the occupation and a happy new year”.

Sju anmälningar har nu kommit in till granskningsnämnden rörande stycket. Det har av anmälarna tolkats som propalestinskt, och ett brott mot SVT:s regler om opartiskhet.

Ansvarig utgivare Martin Vårdstedt skriver följande i ett mejl till GP:

– Låtens intro var inget som redaktionen hade kännedom om på förhand. Det skedde i direktsändning och var inte planerat.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi har noterat anmälningarna och vi inväntar besked om de leder till prövning innan vi kommenterar det ytterligare.

När GP ringde upp granskningsnämnden under torsdagen hade ytterligare sju anmälningar kommit in mot ”Cyklopernas land”. Alla dessa berörde samma musikstycke i programmet. Totalt har fjorton anmälningar diarieförts.

Marcus Price har lagt ut sitt uppträdande på Instagram. GP söker artisten.

LÄS MER:Recension: ”På spåret” 2022 fjärde avsnittet

LÄS MER:Hyckleri att ta emot Leninpriset

LÄS MER:”Cyklopernas land” skriker lågbudget och testballong

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS