Bob Dylan ber om ursäkt efter autograf-kontrovers

En signerad upplaga av Bob Dylans senaste bok gjorde fans besvikna när det visade sig att namnteckningen inte var skriven av Dylan själv – utan av en maskin. Nu ber artisten om ursäkt.
”Att använda en maskin var en felbedömning och jag vill rätta till det omedelbart”, skriver Bob Dylan.

ANNONS
|

Det är en specialutgåva av Bob Dylans senaste bok ”The philosophy of modern song” som upprört fansen. Boken såldes i 900 exemplar, kostade 599 dollar och skulle vara signerad av Dylan själv. Snart uppdagades det dock att namnteckningen är en så kallad autopen-signatur, alltså att den är skriven med en maskin som ställts in på att kopiera Dylans originalsignatur. Förlaget har redan bett om ursäkt och erbjudit köparna pengarna tillbaka. Nu uttalar sig även Bob Dylan om kontroversen. Ett ”svårt fall av yrsel” ska ha gjort honom oförmögen att signera böckerna.

”Jag har signerat varje konstverk för hand genom åren och det har aldrig varit något problem. Under 2019 drabbades jag emellertid av svår yrsel och det fortsatte under pandemin. Det krävdes fem man för att hjälpa mig att göra signeringssessionerna möjliga, och vi kunde inte hitta ett säkert och genomförbart sätt att fullborda det jag behövde göra medan viruset härjade”, skriver Dylan i ett Facebook-inlägg.

ANNONS

”Min djupaste ånger”

Han fortsätter:

”Så, under pandemin var det omöjligt att signera någonting och yrseln hjälpte inte. Med avtalsmässiga deadlines som närmade sig, föreslogs idén för mig att använda en auto-penna, och det försäkrades om att sådana här saker görs ’hela tiden’ i konst- och litteraturvärlden. Att använda en maskin var en felbedömning och jag vill rätta till det omedelbart.”

Han skriver även att förlaget och hans galleri-partners jobbar på att rätta till det som hänt och avslutar inlägget med orden ”Med min djupaste ånger, Bob Dylan”.

LÄS MER:Förlaget ber om ursäkt för signerad Bob Dylan-bok

LÄS MER:Bob Dylans konstverk visas i Göteborg

LÄS MER:Recension: Bob Dylan, Scandinavium, torsdag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS