Förlaget ber om ursäkt för signerad Bob Dylan-bok

En signerad upplaga av Bob Dylans senaste bok ”The philosophy of modern song” har gjort fansen, som betalat extra för specialutgåvan, besvikna. Det har nämligen visat sig att namnteckningen inte är skriven av Dylan alls.

ANNONS
|

”Bob Dylans första bok sedan han vann Nobelpriset” skrev förläggaren Simon&Schuster på sin hemsida och erbjöd fans möjligheten att köpa en utgåva som skulle vara signerad av Bob själv. Utgåvan såldes i 900 exemplar och kostade 599 dollar, skriver Variety.

Nu har det uppdagats att signaturen är en så kallad autopen-signatur, alltså skriven med en maskin som ställts in på att kopiera Dylans originalsignatur. Köpare har jämfört bilder på signaturen och upptäckt 17 olika versioner av signaturen som har återanvänts i de 900 exemplaren.

Förlaget ber nu om ursäkt till alla som köpt den signerade, och betydligt dyrare, utgåvan.

ANNONS

”Vi vill be om ursäkt till alla som köpt ’The philosophy of modern song – limited edition’. Det har visat sig att den begränsade upplagan innehåller Bobs originalsignatur, men i ett skrivet replica-format. Vi hanterar detta omedelbart genom att erbjuda varje kund pengarna tillbaka.”

På förlagets Facebooksida har ursäkten mötts av en del skepsis. Framför allt är det formuleringen ”originalsignatur” som orsakat upprörda känslor.

”Säg bara autopen i stället för ’Bobs originalsignatur, men i replica-format’ – de anstränger sig verkligen för att slippa säga autopen här”, skriver en besökare.

”En ’original-replica’? Verkligen?”, skriver en annan.

”The philosophy of modern song” är en samling på över 60 korta essäer om olika låtar ur musikhistorien. ”Det är en kul essäsamling med udda urval och anekdoter – som hur en ukrainskfödd jude blev countrymusikernas skräddare”, skrev GP:s Hynek Pallas i sin recension.

Bob Dylan är 81 år gammal och turnerat konstant sedan 1988. Att skriva 900 signaturer kan dock anses vara en utmaning även för en artistmaskin som Dylan.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Bob Dylans kärleksbrev sålda på auktion

LÄS MER:Recension: ”Surrender - 40 låtar, en berättelse” av Bono

LÄS MER:Vilken tur att poeter som Bob Dylan finns!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS