Arvid var en av hundratals inne på olåsta biblioteket

Arvid Jadenius var en av de hundratals personer som var inne på Stadsbiblioteket när det egentligen var stängt och personalen hade glömt låsa. Han hade ingen aning om att han var med om något ovanligt – förrän han såg nyheten.
– Det kändes fint att alla betedde sig precis som vanligt, de lånade böcker och läste tidningen, säger Arvid.

ANNONS
|

På lördagseftermiddagen gick Arvid Jadenius och hans fru in på Stadsbiblioteket på Götaplatsen för att deras tvååriga son skulle få springa av sig inne på barnavdelningen.

Inne på biblioteket var allt som vanligt. Människor satt och bläddrade i tidningar, lånade böcker, barnfamiljer gick in och ut.

Fast helt som vanligt var det egentligen inte, inga bibliotekarier var på plats.

Arvid hade ingen aning om att biblioteket egentligen var stängt eftersom det var en röd dag – personalen hade bara glömt låsa dörren.

– Vi uppfattade att det var precis som vanligt, vi tänkte inte på att det inte fanns någon personal där. Det var ganska mycket folk inne på biblioteket.

ANNONS

Biblioteket tackar göteborgarna

Han och hans fru kunde snabbt konstatera att barnavdelningen var stängd för städning, så de gick ut igen och tänkte inte mer på saken. Lite senare kollade de på Stadsbibliotekets Instagramkonto, där det stod att biblioteket var stängt eftersom det var alla helgons dag.

– Jag tyckte att det var konstigt. Det var ju öppet.

Det var inte förrän nyheten dök upp i hans flöde på X som polletten trillade ned.

– Då hajade jag till och tänkte aha, det var därför.

På sociala medier delas nyheten om de hundratals människor som tog sig in på det stängda biblioteket flitigt. Även Stadsbiblioteket har publicerat ett kärleksfullt inlägg där de skriver ”Tack för i lördags, kära Göteborg”.

– Det kändes fint att alla betedde sig precis som vanligt, de lånade böcker, läste tidningen och så. Tänk att man kan ha det så öppet och att göteborgarna tar hand om sitt bibliotek. Det finns uppenbarligen ett sug efter att vara där, säger Arvid Jadenius.

Att det var full verksamhet i det stängda biblioteket uppdagades av en helgledig bibliotekarie som gick förbi och såg att människor rörde sig inne i byggnaden. Hon ringde sin chef och en kollega, tog på sig en utrymningsväst och sedan började hon och kollegan ropa ut i högtalarna att biblioteket skulle stängas. Lugnt slog besökarna ihop böckerna och begav sig.

ANNONS

Under lördagen lånades 246 böcker ut och det ska ha varit 446 personer som besökte Stadsbiblioteket.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Den olåsta dörren visar behovet av längre öppettider

LÄS MER:Göteborgs stadsbibliotek stod olåst – hundratals tog sig in

LÄS MER:Det här är världens mysigaste nyhet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS