Årets museum ligger i Göteborg

Ett museum som genomgått en flera år lång förvandlingsprocess får utmärkelsen Årets museum.
Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg vann i konkurrens med Bildmuseet i Umeå och Eskilstuna Stadsmuseum.

ANNONS
|

"Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar i dag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet", skriver juryn i sin motivering.

Utmärkelsen Årets museum delas varje år ut till ett svenskt museum som "visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet av högsta kvalitet". Bakom priset står Sveriges Museer och Svenska ICOM.

– Det görs oerhört mycket gott museiarbete i Sverige, så det är verkligen jätteroligt, säger Carina Sjöholm, museichef.

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har på senare år förnyat både sin byggnad och sitt innehåll från grunden. Museet öppnades på nytt 2022 efter att ha varit stängt i fyra år.

ANNONS

– Vi har anpassat ett hus som ifjol fyllde 90 år till museiverksamhet på 2020-talet, vilket har handlat mycket om säkerhet, arbetsmiljö och besöksupplevelser. Sedan har vi även arbetat om utställningarna från grunden och utvecklat akvarieverksamheten, säger Carina Sjöholm.

Lyfter fram sjömansminnen

Juryn lyfter också den uppsökande verksamheten som görs i gränslandet mellan kultur och natur.

– Våra kärnämnen är kulturhistoria och marinbiologi, så vi rör oss i det gränslandet hela tiden. Ibland handlar det om ren forskning och andra gånger om sjömansminnen och berättelser till havs, och i vissa fall kombineras människa och hav, säger Carina Sjöholm.

Priset, en glasskulptur designad av Bertil Vallien, delades ut under museernas vårmöte i Karlstad 23 april.

– Det är en fantastisk bekräftelse på att vi förnyat och utvecklat och stärkt oss, men vi har också fått ett otroligt gensvar från vår publik, både göteborgarna och resten Sverige, och det har också gett ett kvitto på det, säger Carina Sjöholm.

Sjöfartsmuseet i Göteborgs Årets museum

Juryns motivering:

”Sjöfartsmuseet Akvariet har genom en omfattande och välplanerad flerårig förvandlingsprocess förnyat både byggnad, innehåll och hela museiverksamheten från grunden, vilket resulterat i en ny mångfacetterad besöksupplevelse. Det insiktsfulla målgruppsarbetet och modet att tänka nytt, parat med forskning och uppsökande verksamhet i gränslandet mellan kultur och natur, har resulterat i en värdeskapande korsbefruktning. Sjöfartsmuseet Akvariet fungerar idag som en arena för kunskap, engagemang och handling som ger inspiration till besökare att ta aktiv del i att bevara vår historia, våra hav och vår planet.”

LÄS MER:Minnesplaketter samlar damm i Sjömanskyrkans källare

LÄS MER:Uppåt för Göteborgs museer – tack vare Sjöfartsmuseet

LÄS MER:Recension: ”Ljud – våg – vatten” av Anna Liljedal & Gustav Lejelind på Minneshallen, Sjöfartsmuseet Akvariet

ANNONS