Migrationsverket fick uppgifter om att en afghansk asylsökande egentligen var en iransk agent som jobbade för revolutionsgardet. Ändå avvaktade myndigheten med att larma Säkerhetspolisen.
Migrationsverket fick uppgifter om att en afghansk asylsökande egentligen var en iransk agent som jobbade för revolutionsgardet. Ändå avvaktade myndigheten med att larma Säkerhetspolisen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Migrationsverket larmade om misstänkt agent – efter ett år

I nästan ett helt år misstänkte Migrationsverket att en asylsökande i Sverige egentligen var en agent som arbetade för det fruktade iranska Revolutionsgardet. Ändå väntade myndigheten innan Säkerhetspolisen informerades, enligt en granskning från Ekot.

ANNONS
|

Migrationsverket ska tidigt ha fått tips om att en man som sökt asyl i Sverige gjorde det under falsk identitet. I stället för att vara afghan, vilket mannen hade uppgett ska han enligt tipsaren ha varit från Iran – och jobbat för det militära Revolutionsgardet i landet.

Men myndigheten ska alltså ha väntat i nästan ett år innan man larmade om mannen för andra relevanta myndigheter, så som Säpo.

Sara Åhman som är chef för Migrationsverket nationella operativa avdelning uppger för Ekot att huvudregeln hos myndigheten är att man utreder denna typ av tips på egen hand.

Del av misstänkt agentpar

– När vi har ärenden där vi har säkerhetsindikationer, med individer som skulle kunna utgöra ett hot mot svensk säkerhet, då föredrar vi det för Säkerhetspolisen. Men huvudregeln är att vi gör det efter att vi haft en muntlig utredning, säger hon till Sveriges Radio.

ANNONS

Enligt henne ville man alltså utreda mannen på egen hand först. Detta för att få mer information om mannen identitet, hemvist och andra omständigheter som skulle kunna vara relevant underlag för Säpo.

Ekot rapporterar att tipsaren till Migrationsverket om mannen ska ha varnat för att han kunde vara farlig. Men Sara Åhman vill inte gå in på vilka risker det kan medföra för Migrationsverket att vänta så länge på att informera Säpo om mannen. Men hon medger att Säpo till slut informerades eftersom mannen kunde vara ”ett potentiellt säkerhetshot”.

Mannen ska ha varit del i ett agentpar som fick asyl i Sverige genom att uppge att de var afghaner, vilket Ekot avslöjade i februari. Paret fick asyl 2016 och först 2021 greps de misstänkta för att ha planerat mord på svenska judar.

Oklar information

Men det är oklart vilken typ av information om mannen som Säpo till slut fick ta del av. Enligt Ekot ägde informationsutbytet rum muntligen och det ska saknas dokumentation av vad Migrationsverket informerade om.

– Jag förutsätter att vi har gjort det rätt här utifrån att man sammanfattar ärendet och för en dialog med Säkerhetspolisen som ställer sina frågor, säger Sara Åhman till Ekot.

Sveriges Radio rapporterar även om att när Säpo väl fick information om det misstänkta agentparet, så svarade myndigheten att man inte var intresserad av informationen.

ANNONS

Efter en dryg månad efter att Säpo fick information om mannen ska det misstänkta agentparet ha fått asyl. Åtalet mot dem lades ner men 2022 utvisades paret eftersom det ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

LÄS MER:Iran misstänks för mordplaner på svenska judar

LÄS MER:Ashkan Dejagah får inte lämna Iran – efter demonstration mot regimen

LÄS MER:"Spionnäste” avslöjat i Australien

ANNONS