Ett iranskt agentpar misstänks ha planerat mord på svenska judar, enligt Ekot. Arkivbild.
Ett iranskt agentpar misstänks ha planerat mord på svenska judar, enligt Ekot. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Iran misstänks för mordplaner på svenska judar

Ett iranskt par kopplade till Irans militära underrättelsetjänst ska ha planerat mord på judar i Sverige, rapporterar SR Ekot.
– Mycket allvarligt, säger utrikesminister Tobias Billström, som överväger en protest mot Iran.

ANNONS

Mannen och kvinnan greps i april 2021 i Stockholmsområdet, misstänkta för stämpling till terroristbrott. Några fler detaljer blev aldrig kända då.

Men enligt Ekot är paret hemliga agenter och misstänks ha fått i uppdrag av Iran att planera mordattentat på judar i Sverige. De ska bland annat ha kartlagt minst tre personer och samlat på sig adressuppgifter och bilder.

Åklagare Hans Ihrman vill inte kommentera de specifika uppgifterna. Men han säger att misstankarna om att paret planerade mord i Sverige stärktes under utredningen.

– Det fanns en kartläggning. Det fanns kontakter med Iran. Sedan exakt hur det skulle genomföras mot måltavlorna, det var där vi inte lyckades få den här nödvändiga bevisningen som hade varit en förutsättning för att kunna väcka åtal.

ANNONS

Paret nekade till brott.

Asyl som afghaner

Paret fick asyl som afghaner i Sverige 2017, trots att Migrationsverket varnades om att mannen var iranier och jobbade för det iranska revolutionsgardet. Enligt Ekots granskning ska varningarna kommit från två anonyma tips.

2022 utvisades paret till Iran.

– Det är naturligtvis mycket allvarligt att en aktör planerar mord mot svenska medborgare i Sverige. Säkerhetspolisen arbetar brett med olika verktyg för att värna vårt lands säkerhet, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till ett samlat pressuppbåd utanför riksdagen.

Billström ger inget tydligt besked om en eventuell protest mot Iran.

– Det är någonting som vi kommer att behöva överväga.

"Förra regeringen"

Även migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) kommenterar fallet:

– Det är väldigt allvarligt, nu skedde det här under den förra regeringen. Men vi jobbar brett med att stärka säkerheten runt hela asylprocessen, säger Malmer Stenergard under en träff med riksdagsjournalisterna.

Hon nämner bland annat utökat samarbete mellan Säpo och Migrationsverket och kontroller. Hon har inte fått någon information om fallet av den förra regeringen, och fick veta om granskningen under måndagen.

Utrikesminister Tobias Billström kommenterade på tisdagen mordplanerna på svenska judar. Arkivbild.
Utrikesminister Tobias Billström kommenterade på tisdagen mordplanerna på svenska judar. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS