Den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg. I dag är han landshövding i Halland.
Den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg. I dag är han landshövding i Halland. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Efter Mats Löfvings död – Anders Thornberg misstänkt för brott

Efter polischefen Mats Löfvings död misstänks nu den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg för vållande till annans död.
”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam”, skriver Thornberg i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Den tidigare polischefen Mats Löfving utsattes för hård kritik strax före sin död i februari i fjol. Kritiken riktad mot polischefen gällde bland annat hans tidigare relation med den förra Noa-chefen Linda Staaf. Löfving var då under utredning för bland annat jäv och grovt tjänstefel.

Under en presskonferens i februari kritiserades Löfving hårt av utredaren Runar Viksten – som tillsats av den dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg. Kort senare hittade Mats Löfving död i sitt hem.

Nu misstänks Thornberg för vållande till annans död efter polischefens död.

”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig”, skriver Thornberg i ett pressmeddelande.

ANNONS

Delgavs misstanke i april

I december förra året lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

I slutet av april delgavs en person misstanke om brott, vilket Ekot var först med att rapportera. Åklagaren Lars Morand, som leder utredningen, ville dock inte kommentera vem som är misstänkt.

”Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal”, skriver Lars Morand i ett pressmeddelande.

”Djupt tragisk händelse”

Anders Thornberg väljer nu själv att gå ut med att det är han som är misstänkt i ärendet. I ett pressmeddelande meddelar Thornberg att han förhördes den 23 april i år och då gav en utförlig redogörelse om händelsen.

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig”, skriver Thornberg.

Anders Thornberg, som i dag är landshövding i Halland, säger också att Mats Löfvings död är en djupt tragisk händelse som har påverkat många under en lång tid.

GP har sökt Anders Thornberg.

LÄS MER:Polisen åtalsanmäls för hanteringen av Löfving

LÄS MER:Regionpolischef Mats Löfving hittad död i sitt hem

LÄS MER:Begravning för Mats Löfving i Norrköping

ANNONS