Polisen misstänks för brott mot arbetsmiljölagen för sin hantering av tidigare polismästaren Mats Löfving som hittades död efter en pressträff som pekade ut honom som jävig. Arkivbild.
Polisen misstänks för brott mot arbetsmiljölagen för sin hantering av tidigare polismästaren Mats Löfving som hittades död efter en pressträff som pekade ut honom som jävig. Arkivbild. Bild: Sofia Ekström/SvD/TT

Polisen åtalsanmäls för hanteringen av Löfving

Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Polismyndigheten för misstankar om brott mot arbetsmiljölagen i samband med hur tidigare polismästaren Mats Löfving hanterades av sin arbetsgivare.

ANNONS
|

Det råder sekretess på själva anmälan, enligt Arbetsmiljöverkets presstjänst. Ärendet har lämnats vidare till åklagare vid avdelningen för särskilda utredningar, skriver Svenska Dagbladet.

Mats Löfving hittades död i sin bostad i februari i år efter en uppmärksammad pressträff där utredaren Runar Viksten pekade ut honom som jävig. Utredaren rekommenderade även rikspolischefen att överväga att sparka Löfving.

Efter Löfvings död inledde Arbetsmiljöverket ett tillsynsärende. Myndighetens utredning visade på stora brister i Polisens arbetsmiljöarbete – och krav ställdes på att en åtgärdsplan skulle tas fram. Ett vite hotade om Polisen inte uppfyllde kraven.

Polisen har sedan dess åtgärdat de brister som ledde till den skarpa kritiken från Arbetsmiljöverket. Myndigheten lade därför ner sitt tillsynsärende i förra veckan.

ANNONS

Hanteringen av Mats Löfving inför, under och efter att utredningen om honom presenterades gör dock att Arbetsmiljöverket åtalsanmäler polisledningen för brott mot arbetsmiljölagen.

ANNONS