Regionpolischef Mats Löfving hittad död i sitt hem

Stockholms regionpolischef Mats Löfving har hittats död i sitt hem i Norrköping. Det skriver polisen på sin hemsida.
– Hans liv gick inte att rädda, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

ANNONS
|

Rikspolischefen Anders Thornberg har kommenterat det inträffade i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

– Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Mats Löfvings anhöriga har underrättats, skriver polisen. En dödsfallsutredning har inletts för att få klarhet i vad som hänt.

– Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund, säger Anders Thornberg.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skriver till TT:

ANNONS

"Det är med sorg jag har nåtts av det tragiska beskedet att Stockholms regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Mina tankar går till hans anhöriga och kollegor."

Justitieminister Gunnar Strömmer.
Justitieminister Gunnar Strömmer. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Teknisk undersökning pågår

Dennis Johansson Strömberg är polisens presstalesperson på polisens Region Öst. Händelsen utreds och rubriceras i nuläget som mord.

– Det var vid 19-tiden som vi fick larmet via SOS. Larmet gjorde gällande att det var en person skadad inomhus. Det var Mats Löfving det handlade om. Hans liv gick inte att rädda. Vi vet inte med säkerhet vad som inträffat och nu pågår en dödsfallsutredning. Vi utreder det som mord men det är en standardrubricering som kan komma att ändras, säger han.

Utredningen pågick i Mats Löfvings bostad under natten, enligt Dennis Johansson Strömberg.

– Det är kriminalteknisk undersökning och informationsinhämtning för att säkerställa händelseförloppet, säger Dennis Johansson Strömberg.

Hur har ni inom polisen i Norrköping och Region Öst reagerat på det här beskedet?

– Det är svårt att säga, jag uttalar mig som presstalesperson. Men jag instämmer med det rikspolischefen har sagt, att tankarna nu går till anhöriga och andra berörda. Men det är klart att jag också är en medmänniska och jag skickar verkligen alla kondoleanser till anhöriga, kollegor och vänner, säger Dennis Johansson Strömberg.

ANNONS

Polisen säger sig inte kunna ge några ytterligare kommentarer i nuläget.

Var under utredning

Mats Löfving har den senaste tiden fått stor medial uppmärksamhet till följd av utredningarna om jäv och grovt tjänstefel sett till hans tidigare relation med den förra Noa-chefen Linda Staaf.

På onsdagen presenterade Runar Viksten, tidigare domare i Stockholms tingsrätt och den som fått i uppdrag att göra en ”fullständig genomlysning” av polismyndigheternas hanterande av härvan, sina slutsatser om ärendet.

Han ansåg att Löfving varit jävig på åtminstone fyra punkter, och rekommenderade att rikspolischef Anders Thornberg borde se över hans anställning hos Polismyndigheten. Vikstens främsta anmärkningar var att det inte borde ha varit Löfving som hanterade besluten kring Staaf, snarare än att besluten i sig skulle vara felaktiga.

Runar Viksten ansåg däremot inte att det förekom jäv vid tillsättningen av Linda Staaf som Noa-chef sett till hennes kvalifikationer, då hon anställdes ett par månader innan relationen dem emellan inleddes. Inte heller handlade det om jäv när Staaf tilldelades tjänstevapen, med tanke på att hon under perioden vid flera tillfällen befunnit sig i yttre tjänst, eller vid hennes löneförhöjning, då hon fått ändrade arbetsuppgifter.

Rikspolischef Anders Thornberg.
Rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Under torsdagsmorgonen meddelade åklagarmyndigheten att förundersökningen om tjänstefel läggs ner.

– Med anledning av att den misstänkte enligt uppgift är avliden finns det inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Den kommer att läggas ned, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck.

ANNONS

Löfving: ”Tungt att höra”

Mats Löfving själv kommenterade Vikstens besked tidigare på onsdagen genom en kommentar via polisens presstjänst.

”Jag har just tagit del av Runar Vikstens presentation av sin rapport. Det var tungt att höra”, skrev han och fortsatte:

”Jag noterar att han slår fast att de beslut jag har fattat som rör Linda Staaf är sakligt och objektivt korrekta, men jag konstaterar också att han är kritisk mot mitt agerande som chef, inte minst kopplat till frågan om jäv.”

I övrigt ville han inte ge fler kommentarer med hänvisning till att det pågår en åklagarledd förundersökning. Senare på kvällen hittades han avliden.

Över 40 år inom polisen

Mats Löfving tog examen från Polishögskolan år 1981 och gick därefter ut som ordningspolis i födelsestaden Norrköping.

Sju år senare, år 1988, var han examinerad jurist och senare, mellan 95-98, chef för kriminalavdelningen i Norrköping. Han blev senare landets yngste länspolismästare, efter att ha tillträtt tjänsten i Östergötland.

År 2014 utsågs han till första chefen för det vid tiden nybildade Nationella operativa avdelningen, Noa, och blev i samma veva ställföreträdande rikspolischef. Från och med oktober 2020 var Mats Löfving regionpolischef för polisregion Stockholm.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

LÄS MER:Åklagaren vill inte uttala sig om Löfvings jäv

ANNONS