Guldschakalen är släkt med vargen och några individer har setts till i Finland.
Guldschakalen är släkt med vargen och några individer har setts till i Finland. Bild: Wikimedia commons

Schakal närmar sig Sverige – setts i Finland

En släkting till vargen, nämligen guldschakalen, kan vara på väg till Sverige. De första djuren har siktats i Finland, som förväntar sig ha en etablerad population inom ett decennium.
Även Danmark och Norge har fått besök av schakalen.
– Det är en tidsfråga innan de dyker upp i Sverige, säger Fredrik Widemo på Sveriges lantbruksuniversitet.

ANNONS
|

Guldschakalen, en släkting till vargen, har börjat dyka upp i de finska skogarna. På 30-talet kan arten vara etablerad i vårt grannland, det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Det finns enstaka observationer även från Nordnorge och Danmark. I Sverige har det kommit tre rapporter från människor som trott sig ha sett guldschakaler de senaste tre åren. Men de rapporterna är mycket osäkra, enligt Artdatabanken. I Baltikum är arten spridd och förökar sig.

Men det är bara en tidsfråga innan de dyker upp här, enligt Fredrik Widemo, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU:s) institution för vilt, fisk och miljö i Umeå.

– Eftersom vi redan ser enstaka djur som verkar då röra sig ända upp till Treriksröset så kommer vi att få in gulschakaler om de finns etablerade och reproducerande i Finland, säger han.

ANNONS

Det handlar alltså om ett djur på i snitt strax över sex kilo som skulle kunna beskrivas som en blandning av en varg och en räv. Den har gul eller gulbrun päls och kan leva i flera olika miljöer, som i skog och på jordbruksmark. Den äter bland annat små däggdjur, som gnagare, och fåglar. Men den är också en asätare som kan äta kadaver.

Är den farlig för människor och samhällen?

– Guldschakalen är ju för liten för att den ska innebära en direkt fara för människan. Däremot så kommer den att kunna ta nyfödda lamm och liknande, så att den kommer att kunna påverka djurhållningen, det känns givet, säger Fredrik Widemo.

Arten skulle dock kunna bli ett hot för djur uppe i fjällvärlden, som för fjällräven. Den är redan idag hotad av rödräven.

– Den kommer helt enkelt trycka undan fjällrävar. Den kanske tar fjällrävars ungar och den kommer säkert att ta markhäckande fåglars ägg och ungar, säger Fredrik Widemo.

Den skulle också kunna föra med sig nya sjukdomar och som skulle kunna drabba andra arter och även spridas till människor.

Sprider sig i Europa

Hur, eller om, schakalen kommer att sprida sig i Sverige beror på om det fattas beslut om förvaltning. Med andra ord, om de får lov att sprida sig fritt eller det införs en riktad jakt på dem.

ANNONS

Det finns rapporter från flera håll i Europa att schakalen sprider sig över kontinenten. En av de bidragande faktorerna till att de hittar nya jaktmarker är sannolikt klimatförändringarna.

– Den sprider sig för egen maskin, men det är en effekt av något vi har orsakat, säger Fredrik Widemo.

Det finns spekulationer om att schakalerna ska kunna simma över Öresund från Danmark. Men Fredrik Widemo ser det som mer troligt att de sprider sig in i Sverige norrifrån.

– Men om man i Danmark får fler och fler guldschakaler på Själland så kommer risken öka.

I Finland tror de att schakalen kan vara etablerad på 30-talet, när kan den vara här?

– Det beror framförallt vad vi gör med arten i Sverige. Släpper vi in den eller inte. Även om EU inte tycker den är invasiv så kan Sverige införa jakt. Men något decennium till kanske.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Tonfisken tillbaka i Västerhavet – spåras med satelliter

LÄS MER:Nya exotiska fästingar i Sverige tar med sig nya virus

LÄS MER:Svenska vingårdar breder ut sig – bara timmar från Göteborg

LÄS MER:Isländskt fiske riskeras när arterna rör på sig

LÄS MER:Havsdöden: Flera arter kan försvinna från västkusten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS